Składniki:
- kasza gryczana niepalona 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 4 filiżanki
- daktyle ok. 10 sztuk
- dojrzały banan 1 sztuka
- czekolada 70% kakao 1/2 tabliczki
- ew. chilli suszone szczypta
Czekoladowy krem z niepalonej kaszy gryczanej, słodzony tylko daktylami, bananem i gorzką czekoladą. Najlepszy na gorąco na śniadanie, kiedy na oknem zimno i ponuro. A jeśli naprawdę potrzebujecie czegoś na rozgrzanie, dodajcie jeszcze szczyptę chilli;)
Wykonanie:
- Kaszę przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i dodaję daktyle.
- Gotuję na małym ogniu około 20 minut (aż kasza będzie miękka).
- Dodaję pokrojonego banana i czekoladę. Gotuję jeszcze chwilę, mieszając.
- Blenduję na krem.
- Podaję na gorąco z bananami, roztopioną czekoladą, bakaliami.
Smacznego!

Gorący krem czekoladowy z kaszy gryczanej
Witam – czy w przepisie podaje Pani ilość surowej kaszy? Bo mam ugotowaną i zastanawiam się jaką ilością mleka ja zalać by otrzymać właściwą konsystencje kremu?
Tak, podaję ilość surowej kaszy. Do ugotowanej wlewałabym stopniowo mleko, blendując i obserwowałabym konsystencję:)