Składniki:
- gruszki 2 sztuki
- mąka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
- mleko roslinne ok. 2/3 szklankia
- mielone goździki pół łyżeczki
- olej do smażenia
Gruszki w cieście z mąki z ciecierzycy, czyli pakora na słodko. Z dodatkiem aromatycznych goździków, które komponują się z gruszkami idealnie.
Wykonanie:
- Do miski wsypuję mąkę z cieciorki, dodaję mielone goździki i mieszam.
- Powoli wlewam mleko roślinne, mieszając (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
- Odstawiam ciasto na 15 minut.
- Gruszki obieram i kroję w plastry.
- Na patelni rozgrzewam olej.
- Każdy plasterek obtaczam w cieście i kładę na patelnię.
- Smażę chwilę z każdej strony, aż ciasto się zarumieni.
- Gruszki możesz podać z ulubionym dżemem, z masłem orzechowym lub zdrowym kremem czekoladowym.
Smacznego!
Brak komentarzy