Goździkowe gruszki w cieście z ciecierzycy

  • 10 min
  • 5 składników
100%

Składniki:

  • gruszki 2 sztuki
  • mąka z ciecierzycy 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roslinne ok. 2/3 szklankia
  • mielone goździki pół łyżeczki
  • olej do smażenia

Gruszki w cieście z mąki z ciecierzycy, czyli pakora na słodko. Z dodatkiem aromatycznych goździków, które komponują się z gruszkami idealnie.

gruszki w cieście

Goździkowe gruszki w cieście z cieciorki

Wykonanie:

  1. Do miski wsypuję mąkę z cieciorki, dodaję mielone goździki i mieszam.
  2. Powoli wlewam mleko roślinne, mieszając (tyle, żeby powstało gęste ciasto).
  3. Odstawiam ciasto na 15 minut.
  4. Gruszki obieram i kroję w plastry.
  5. Na patelni rozgrzewam olej.
  6. Każdy plasterek obtaczam w cieście i kładę na patelnię.
  7. Smażę chwilę z każdej strony, aż ciasto się zarumieni.
  8. Gruszki możesz podać z ulubionym dżemem, z masłem orzechowym lub zdrowym kremem czekoladowym.

Smacznego!

ciasto z cieciorki

Goździkowe gruszki w cieście z cieciorki

ciasto z mąki z cieciorki

Goździkowe gruszki w cieście z cieciorki

Brak komentarzy

Skomentuj