Składniki:
- fasola czarne oczko lub biała 1 szklanka
- natka pietruszki 1 mały pęczek
- cebula 1 sztuka
- sok z połówki cytryny
- słodka papryka (najlepiej wędzona) 1 łyżeczka
- chilli do smaku
- sól do smaku
- oliwa z oliwek 2 łyżki
Nie wiem, czy ta sałatka jest bardzo popularna w Grecji, ale kiedyś się z nią tam spotkałam. Może ktoś coś wie i zna nazwę?:)
Wykonanie:
- Fasolę zalewam wodą na noc.
- Zmieniam wodę i gotuję do miękkości.
- Dodaję drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.
- Mieszam.
Smacznego!
I z czym by pani taka sałatkę podała , bo brzmi pysznie , tylko nie wiem do czego by pasowała poza ryżem chyba .
U nas raczej jako przekąska, albo z dodatkiem pieczywa (np. ciepła pita) i pomidorów, sałaty.