Składniki na 2 porcje:
- bakłażan 1 sztuka
- średnia cukinia 1 sztuka
- czerwona papryka 2 sztuki
- cebula 2 sztuki
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- oregano suszone 1 łyżeczka
- bazylia suszona 1 łyżeczka
- tymianek suszony 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
- wegańska feta (kupna lub domowa - przepisy na blogu) 1 kostka
- oliwki czarne lub zielone garść
Prosta, wegańska zapiekanka warzywna w stylu śródziemnomorskim.
Wykonanie:
- Warzywa myję, kroję w kostkę i wkładam do naczynia żaroodpornego.
- Posypuję czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziołami, solą i pieprzem. Polewam oliwą.
- Zapiekam pod przykryciem przez około 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (do przykrycia możecie użyć folii do pieczenia).
- Fetę kroję w kostkę (możecie użyć domowej fety z tego lub tego przepisu).
- Posypuję zapiekankę fetą, oliwkami i zapiekam bez przykrycia przez około 10 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy