Grecka zapiekanka z fetą

  • 30 min
  • 12 składników

Składniki na 2 porcje:

  • bakłażan 1 sztuka
  • średnia cukinia 1 sztuka
  • czerwona papryka 2 sztuki
  • cebula 2 sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • oregano suszone 1 łyżeczka
  • bazylia suszona 1 łyżeczka
  • tymianek suszony 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • wegańska feta (kupna lub domowa - przepisy na blogu) 1 kostka
  • oliwki czarne lub zielone garść

Prosta, wegańska zapiekanka warzywna w stylu śródziemnomorskim.

zapiekanka warzywna

Grecka zapiekanka z fetą

Wykonanie:

  1. Warzywa myję, kroję w kostkę i wkładam do naczynia żaroodpornego.
  2. Posypuję czosnkiem pokrojonym w plasterki, ziołami, solą i pieprzem. Polewam oliwą.
  3. Zapiekam pod przykryciem przez około 20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (do przykrycia możecie użyć folii do pieczenia).
  4. Fetę kroję w kostkę (możecie użyć domowej fety z tego lub tego przepisu).
  5. Posypuję zapiekankę fetą, oliwkami i zapiekam bez przykrycia przez około 10 minut.

Smacznego!

wegańska zapiekanka

Grecka zapiekanka z fetą

zapiekanka śródziemnomorska

Grecka zapiekanka z fetą

zapiekanka grecka

Grecka zapiekanka z fetą