Grill elektryczny BLAUPUNKT – recenzja + przepisy

Grill elektryczny – alternatywa dla patelni i piekarnika. Możemy przygotować na nim ulubione warzywa, grzyby, tofu, zamienniki mięsa, grzanki i bardziej wymyślne potrawy. Grillowane na nim dania zachowają więcej składników odżywczych niż gotowane i są zdecydowanie zdrowsze od smażonych.

W tym poście chcę podzielić się z Wami moimi wrażeniami z użytkowania grilla elektrycznego BLAUPUNKT GRT601, z którym jakiś czas temu zaczęłam przygodę:)

warzywa z grilla

Grill elektryczny BLAUPUNKT – recenzja + przepisy

Na początek podstawowe informacje od producenta:

  • Wysoka moc: 1500 W
  • Duża wyjmowana płyta grzejna: 40 x 40 cm
  • Powierzchnia grzejna płaska i karbowana
  • Płyty grzejne pokryte powłoką nieprzywierającą
  • Wysokiej jakości bezpieczna dla zdrowia powłoka nieprzywierająca bez PFOA
  • Kod produktu:GRT601
  • Regulacja temperatury pokrętłem termostatu
  • Zasilanie: 220-240 V ~ 50/60 Hz,moc: 1500 W
  • Wymiary: 41,3 x 40,1 x 8,8 cm
  • Waga: 2.9 kg

Grill GRT601 ma dużą, kwadratową (40 x 40 cm), wyjmowaną płytę grzejną, z dwoma rodzajami powierzchni: część jest karbowana a część płaska. Płyta grzejna pokryta jest warstwą nieprzywierającego materiału bez szkodliwego kwasu perfluorooktanowego (PFOA).  Grill posiada termostat, za pomocą którego można regulować temperaturę. Płyta grilla i tacka na tłuszcz są zdejmowane, można więc je łatwo umyć.

Grill elektryczny na pewno przyda się osobom na diecie i dbającym o linię. Można na nim przygotować potrawy bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością, co znacznie zmniejsza kaloryczność dań. Nadmiar tłuszczu spływa na tackę pod grillem przez otwór w centralnej części płyty.

wegański grill

Grill elektryczny BLAUPUNKT – recenzja + przepisy

Plusy:

  • Grill szybko się nagrzewa
  • Potrawy opiekają się równomiernie
  • Powierzchnia jest na tyle duża, że można na niej za jednym razem przygotować całkiem sporo
  • Lekko stożkowy kształt płyty grzejnej, który pozwala na łatwe spływanie tłuszczu na tackę pod grillem
  • Uchwyty grilla wykonane są z nienagrzewającego się materiału
  • Grill jest niewysoki (8,8 cm), łatwo więc zmieści się w szufladzie, nie zajmie też dużo miejsca w szafie
  • Lekki i mobilny – można go zabrać ze sobą na wyjazd, urządzić grilla na tarasie lub w ogródku
  • Świetny gadżet na wizytę niespodziewanych gości: stawiamy grilla na stole, kroimy i układamy na talerzy zawartość lodówki, rozmawiamy popijając herbatę, a w międzyczasie każdy grilluje sobie na co ma ochotę

Minusy:

  • Moje jedyne zastrzeżenie to nieco krótki kabel. Jeżeli nie mam w pobliżu gniazdka, korzystam z przedłużacza.

Przepisy i inspiracje:

Grillowane warzywa

Ulubione warzywa (ja użyłam cukinii, papryki i cebuli) kroję dowolnie i układam na rozgrzanym grillu. Możecie przed grillowaniem posmarować warzywa oliwą i posypać przyprawami. Grilluję z każdej strony, aż zmiękną i nabiorą lekko brązowego koloru. Warzywa podaję z kaszą, pieczywem i ulubionym sosem. Są też pyszne na kanapce z hummusem.

Grill elektryczny BLAUPUNKT - recenzja + przepisy

Grillowane warzywa

Grill elektryczny BLAUPUNKT - recenzja + przepisy

Grillowane warzywa

Grillowane pieczarki

Pieczarki (500 g) myję, osuszam i kroję na pół. Przekładam do miski, dodaję 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczkę wędzonej papryki, sól i chilli do smaku. Mieszam dokładnie. Kładę na rozgrzanego grilla i piekę około 15 minut, mieszając od czasu do czasu drewnianą szpatułką.

Grill elektryczny BLAUPUNKT - recenzja + przepisy

Grillowane pieczarki

pieczarki z grilla

Grillowane pieczarki

Wędzone tofu z grilla z sosem SATAY

Wędzone tofu (kostka 180 g) kroję w plastry (ok. pół cm) i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję z obu stron, aż tofu się zarumieni (około 10 minut). W międzyczasie przygotowuję sos.

Sos: do kubka nakładam 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, sok z połówki cytryny lub limonki, 1 łyżeczkę sosu sambal oelek (lub chilli do smaku) i 1 łyżkę cukru lub syropu klonowego. Mieszam dokładnie, aż powstanie gładki sos.

Tofu podaję z sosem, świeżymi lub grillowanymi warzywami, oliwkami, pieczywem lub kaszą.

Grill elektryczny BLAUPUNKT - recenzja + przepisy

Wędzone tofu z grilla z sosem SATAY

Grill elektryczny BLAUPUNKT - recenzja + przepisy

Wędzone tofu z grilla z sosem SATAY

Grillowane jabłka z cynamonem

Jabłka kroję na kawałki i układam na rozgrzanym grillu. Grilluję z każdej strony (10-15 minut). Podaję posypane cynamonem jako przekąska lub kroję i posypuję nimi owsiankę, jaglankę albo dodaję do musli.

Grill elektryczny BLAUPUNKT - recenzja + przepisy

Grillowane jabłka z cynamonem

Brak komentarzy

Skomentuj