Grillowanie na balkonie;)

Grillowaliście kiedyś na grillu elektrycznym? Jego zaletą jest to, że nie wymaga węgla ani gazu, wystarczy prąd. Poza tym nagrzewa się błyskawicznie i do jego obsługi nie trzeba być mistrzem grillowania;). Co ważne, grillować na nim można wszędzie, zarówno na zewnątrz: w ogródku czy na balkonie, ale też w domu. Jesteśmy niezależni od pogody i nie dymimy sąsiadom. Grill elektryczny jest też zdecydowanie zdrowszy od tradycyjnego – nie wdychamy dymu i nie wydzielają się związki kancerogenne oraz jest eco friendly.

W tym poście chciałam pokazać Wam co przygotowaliśmy na grillu elektrycznym Severin. Zaczęliśmy grillowanie na balkonie, ale potem, ze względu na deszcz, przenieśliśmy się do kuchni. Było pysznie, zobaczcie sami;)

Grillowanie na balkonie;)

Grill elektryczny Severin

Grillowanie na balkonie;)

Wegańska deska meksykańska

Wegańska deska meksykańska

Składniki:

  • 1 kostka wędzonego tofu (180 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ugotowane kukurydze
  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z 1 limonki
  • oliwa z oliwek
  • sól i chilli do smaku
  • nachosy

Wykonanie:

Na patyczki do szaszłyków nadziewam kostki tofu, kawałki papryki i czerwonej cebuli. Układam na rozgrzanym grillu. Kukurydze kroję na kawałki i również układam na grillu. Grilluję z obu stron, aż szaszłyki i kukurydza się zarumienią. W międzyczasie awokado rozgniatam widelcem, dodaję sok z limonki, trochę oliwy oraz sól i chilli do smaku. Mieszam. Przed końcem grillowania szaszłyków i kukurydzy na grillu kładę na chwilę nachosy, żeby podać je również na ciepło. Następnie wszystko podaję na drewnianych deskach lub na talerzach.

Grillowanie na balkonie;)

Roladki z grillowanego bakłażana

Grillowanie na balkonie;)

Roladki z grillowanego bakłażana

Roladki z grillowanego bakłażana

Składniki:

  • 2 średnie bakłażany
  • miseczka hummusu lub innej pasty do pieczywa
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Bakłażany kroję w plastry, solę z obu stron i odkładam na 15 minut. Następnie odlewam wodę, którą puściły bakłażany i przy pomocy pędzelka smaruję plastry oliwą z obu stron. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję z każdej strony, aż się zarumienią. Na plastry nakładam hummus i zawijam w ruloniki. Doprawiam solą i pieprzem.

Grillowanie na balkonie;)

Bowl z grillowanymi warzywami

Bowl z grillowanymi warzywami

Składniki na 2 porcje:

  • ulubione warzywa, np. cukinia, bakłażan, papryka, cebula
  • kilka pieczarek
  • kostka tofu wędzonego (180 g)
  • 2 porcje ugotowanej kaszy, ryżu lub makaronu
  • ulubione kiszonki, np. ogórki, kimchi, kapusta, kiszona marchewka, kiszone buraki
  • natka pietruszki lub szczypiorek – do posypania
  • oliwa i sok z cytryny – do polania
  • sól, pieprz/chilli – do smaku

Wykonanie:

Warzywa, tofu i pieczarki kroję, układam na rozgrzanym grillu i grilluję z każdej strony, aż się zarumienią. Do misek nakładam kaszę, ryż lub makaron, grillowane warzywa, pieczarki, tofu i kiszonki. Polewam sokiem z cytryny i oliwą. Posypuję natką, solą i pieprzem.

Grillowanie na balkonie;)

Grillowane bataty z rukolą i chilli mayo

Grillowane bataty z rukolą i chilli mayo

Składniki na 2 porcje:

  • 2 średnie bataty
  • 2 garście rukoli
  • 2 czubate łyżki wegańskiego majonezu
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • pół łyżeczki chilli
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól – do smaku

Wykonanie:

Bataty dokładnie myję, osuszam, kroję w plastry i smaruję oliwą z obu stron, a następnie solę. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję z obu stron, aż bataty się zarumienią. W międzyczasie do majonezu dodaję sok z cytryny, obie papryki i mieszam. Na talerze nakładam rukolę, grillowane bataty i polewam sosem.

Grillowanie na balkonie;)

Grzanki z wędzonym tofu i żurawiną

Grillowanie na balkonie;)

Grzanki z wędzonym tofu i żurawiną

Grzanki z wędzonym tofu i żurawiną

Składniki na 2 porcje:

  • 4 kawałki ulubionego pieczywa
  • 4 plastry wędzonego tofu
  • 4 łyżeczki dżemu żurawinowego
  • ew. suszona żurawina – do podania

Wykonanie:

Na rozgrzanym grillu układam plastry tofu i pieczywo. Grilluję z obu stron, aż się zarumienią. Na grzanki nakładam plastry tofu i smaruję konfiturą.

Grillowanie na balkonie;)

Grillowane bataty z czekoladą

Grillowanie na balkonie;)

Grillowane bataty z czekoladą

Grillowane banany z czekoladą

Składniki na 2 porcje:

  • 2 banany
  • ok. 10 kostek gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Skórkę bananów nakrawam wzdłuż. Do środka wciskam kostki czekolady. Zawijam w folię aluminiową i kładę na rozgrzanego grilla. Zapiekam przez kilka naście minut, aż banany zmiękną, a czekolada się rozpuści.