Zapraszam na wegańskie grillowanie. W tym poście znajdziecie kilka pomysłów na roślinnego grilla:)

Wegańska deska meksykańska
Wegańska deska meksykańska
Składniki:
- 1 kostka wędzonego tofu (180 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 czerwona cebula
- 2 ugotowane kukurydze
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1 limonki
- oliwa z oliwek
- sól i chilli do smaku
- nachosy
Wykonanie:
Na patyczki do szaszłyków nadziewam kostki tofu, kawałki papryki i czerwonej cebuli. Układam na rozgrzanym grillu. Kukurydze kroję na kawałki i również układam na grillu. Grilluję z obu stron, aż szaszłyki i kukurydza się zarumienią. W międzyczasie awokado rozgniatam widelcem, dodaję sok z limonki, trochę oliwy oraz sól i chilli do smaku. Mieszam. Przed końcem grillowania szaszłyków i kukurydzy na grillu kładę na chwilę nachosy, żeby podać je również na ciepło. Następnie wszystko podaję na drewnianych deskach lub na talerzach.

Roladki z grillowanego bakłażana

Roladki z grillowanego bakłażana
Roladki z grillowanego bakłażana
Składniki:
- 2 średnie bakłażany
- miseczka hummusu lub innej pasty do pieczywa
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Wykonanie:
Bakłażany kroję w plastry, solę z obu stron i odkładam na 15 minut. Następnie odlewam wodę, którą puściły bakłażany i przy pomocy pędzelka smaruję plastry oliwą z obu stron. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję z każdej strony, aż się zarumienią. Na plastry nakładam hummus i zawijam w ruloniki. Doprawiam solą i pieprzem.

Bowl z grillowanymi warzywami
Bowl z grillowanymi warzywami
Składniki na 2 porcje:
- ulubione warzywa, np. cukinia, bakłażan, papryka, cebula
- kilka pieczarek
- kostka tofu wędzonego (180 g)
- 2 porcje ugotowanej kaszy, ryżu lub makaronu
- ulubione kiszonki, np. ogórki, kimchi, kapusta, kiszona marchewka, kiszone buraki
- natka pietruszki lub szczypiorek – do posypania
- oliwa i sok z cytryny – do polania
- sól, pieprz/chilli – do smaku
Wykonanie:
Warzywa, tofu i pieczarki kroję, układam na rozgrzanym grillu i grilluję z każdej strony, aż się zarumienią. Do misek nakładam kaszę, ryż lub makaron, grillowane warzywa, pieczarki, tofu i kiszonki. Polewam sokiem z cytryny i oliwą. Posypuję natką, solą i pieprzem.

Grillowane bataty z rukolą i chilli mayo
Grillowane bataty z rukolą i chilli mayo
Składniki na 2 porcje:
- 2 średnie bataty
- 2 garście rukoli
- 2 czubate łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- pół łyżeczki chilli
- sok z połówki cytryny
- oliwa z oliwek
- sól – do smaku
Wykonanie:
Bataty dokładnie myję, osuszam, kroję w plastry i smaruję oliwą z obu stron, a następnie solę. Układam na rozgrzanym grillu i grilluję z obu stron, aż bataty się zarumienią. W międzyczasie do majonezu dodaję sok z cytryny, obie papryki i mieszam. Na talerze nakładam rukolę, grillowane bataty i polewam sosem.

Grzanki z wędzonym tofu i żurawiną

Grzanki z wędzonym tofu i żurawiną
Grzanki z wędzonym tofu i żurawiną
Składniki na 2 porcje:
- 4 kawałki ulubionego pieczywa
- 4 plastry wędzonego tofu
- 4 łyżeczki dżemu żurawinowego
- ew. suszona żurawina – do podania
Wykonanie:
Na rozgrzanym grillu układam plastry tofu i pieczywo. Grilluję z obu stron, aż się zarumienią. Na grzanki nakładam plastry tofu i smaruję konfiturą.

Grillowane bataty z czekoladą

Grillowane bataty z czekoladą
Grillowane banany z czekoladą
Składniki na 2 porcje:
- 2 banany
- ok. 10 kostek gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Skórkę bananów nakrawam wzdłuż. Do środka wciskam kostki czekolady. Zawijam w folię aluminiową i kładę na rozgrzanego grilla. Zapiekam przez kilka naście minut, aż banany zmiękną, a czekolada się rozpuści.
Brak komentarzy