Składniki na duży garnek:
- groch łuskany 1 szklanka (250 ml)
- cebula 1 sztuka
- brokuł 1 mała sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- marchewka 1 sztuka
- pieczarki 400 g
- przyprawa pięć smaków do smaku (u mnie 3 łyżki)
- liście laurowe 3 sztuki
- kurkuma 1 łyżeczka
- sos sojowy do smaku (u mnie 4 łyżki)
- sól do smaku
- chilli do smaku
- olej lub oliwa do podsmażenia
Lubię gęste zupy na bazie grochu lub soczewicy. Grochówkę robię często w różnych wersjach, nie tylko tę tradycyjną. Poniżej przepis na wegańską grochówkę z pieczarkami, warzywami i przyprawą pięć smaków.

Grochówka w pięciu smakach
Wykonanie:
- Groch zalewam na noc wodą.
- W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojoną cebulę.
- Dodaję pokrojone pieczarki. Podsmażam przez kilka minut.
- Dodaję brokuła podzielonego na małe różyczki, pokrojoną paprykę i marchewkę. Podsmażam razem przez chwilę, mieszając.
- Odlewam wodę z grochu i dodaję groch do garnka.
- Zalewam wodą (u mnie około 2 litrów).
- Dodaję przyprawy, liście laurowe i gotuję około 40 minut (aż groch będzie miękki).
- Doprawiam chilli i sosem sojowym do smaku.
Smacznego!

Grochówka w pięciu smakach

Grochówka w pięciu smakach

Grochówka w pięciu smakach
To jedna z pierwszych zup ,które zrobilam z Pani bloga.Wracam do tego przepisu kolejny raz.Pełna smaku ,aromatu,bardzo treściwa.Cała rodzina zachwycona.Dziękujemy!!!!
Ale się cieszę:) Smacznego:)