Składniki na duży garnek:
- włoszczyzna 1 pęczek
- groch łuskany połówki 1 szklanka (250 ml)
- suszone grzyby leśne garść
- ziemniaki 5 sztuk
- granulat sojowy 1 filiżanka (200 ml)
- oliwa lub olej do smażenia
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- sos sojowy do smaku
- majeranek suszony 1 łyżka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
Grochówka wegańska w jesiennej odsłonie z dodatkiem aromatycznych, suszonych leśnych grzybów wzbogacona o granulat sojowy. Gęsta i sycąca.
Wykonanie:
- Groch przepłukuję i zalewam na noc wodą.
- W dużym garnku na oliwie lub oleju podsmażam pokrojonego pora.
- Dodaję pokrojoną włoszczyznę i podsmażam przez chwile, mieszając.
- Odlewam wodę z grochu, płuczę go i dodaję do garnka.
- Zalewam wodą (u mnie około 2 litrów).
- Dodaję grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 40 minut (aż groch będzie miękki).
- W międzyczasie granulat sojowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam, żeby zmiękł. Następnie odsączam go i podsmażam z dodatkiem sosu sojowego.
- Na 15 minut przed końcem gotowania do garnka dodaję pokrojone ziemniaki.
- Na sam koniec dodaję granulat sojowy, roztarty w dłoniach majeranek i wędzoną paprykę. Gotuję jeszcze przez chwilę.
- Doprawiam pieprzem i solą do smaku.
Smacznego!
Brak komentarzy