Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

  • 55 min
  • 12 składników
100%

Składniki na duży garnek:

  • włoszczyzna 1 pęczek
  • groch łuskany połówki 1 szklanka (250 ml)
  • suszone grzyby leśne garść
  • ziemniaki 5 sztuk
  • granulat sojowy 1 filiżanka (200 ml)
  • oliwa lub olej do smażenia
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • sos sojowy do smaku
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku

Grochówka wegańska w jesiennej odsłonie z dodatkiem aromatycznych, suszonych leśnych grzybów wzbogacona o granulat sojowy. Gęsta i sycąca.

Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

Wykonanie:

  1. Groch przepłukuję i zalewam na noc wodą.
  2. W dużym garnku na oliwie lub oleju podsmażam pokrojonego pora.
  3. Dodaję pokrojoną włoszczyznę i podsmażam przez chwile, mieszając.
  4. Odlewam wodę z grochu, płuczę go i dodaję do garnka.
  5. Zalewam wodą (u mnie około 2 litrów).
  6. Dodaję grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotuję około 40 minut (aż groch będzie miękki).
  7. W międzyczasie granulat sojowy zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam, żeby zmiękł. Następnie odsączam go i podsmażam z dodatkiem sosu sojowego.
  8. Na 15 minut przed końcem gotowania do garnka dodaję pokrojone ziemniaki.
  9. Na sam koniec dodaję granulat sojowy, roztarty w dłoniach majeranek i wędzoną paprykę. Gotuję jeszcze przez chwilę.
  10. Doprawiam pieprzem i solą do smaku.

Smacznego!

Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

Grochówka z mięsem sojowym i grzybami leśnymi

Brak komentarzy

Skomentuj