Gryczana posypka do zup

  • 20 min
  • 4 składniki
100%

Składniki:

  • kasza gryczana niepalona (nieugotowana) 1 szklanka (250 ml)
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 1 łyżka
  • sól 1/3 łyżeczki
  • ew. ulubione przyprawy do smaku

Chrupiąca posypka z niepalonej kaszy gryczanej. Idealna w towarzystwie zup-kremów. Moje dzieciaki posypują nią zupy, sałatki, ziemniaki puree i chrupią samą;)

posypka z kaszy gryczanej

Gryczana posypka do zup

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
  2. Kaszę gryczaną wsypuję do miski.
  3. Dodaję oliwę, sól i mieszam. Możecie dodać też ulubione przyprawy. Ja dodaję czasem wędzoną paprykę i chilli.
  4. Kaszę kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Wstawiam na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (prażę, aż kasza się zarumieni). W międzyczasie mieszam, żeby kasza uprażyła się równomiernie.
  6. Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Podaję z zupami-krem.
  7. Niewykorzystaną posypkę przechowuję w lodówce w zakręconym słoiczku.

Smacznego!

posypka gryczana

Gryczana posypka do zup

krem z marchwii

Gryczana posypka do zup

zupa krem

Gryczana posypka do zup

3 komentarze

  1. Może to głupie pytanie, ale nie ma takiej informacji w przepisie… Czy kasza ma być nieugotowana?

Skomentuj