Składniki:
- kasza gryczana niepalona (nieugotowana) 1 szklanka (250 ml)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 1 łyżka
- sól 1/3 łyżeczki
- ew. ulubione przyprawy do smaku
Chrupiąca posypka z niepalonej kaszy gryczanej. Idealna w towarzystwie zup-kremów. Moje dzieciaki posypują nią zupy, sałatki, ziemniaki puree i chrupią samą;)

Gryczana posypka do zup
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
- Kaszę gryczaną wsypuję do miski.
- Dodaję oliwę, sól i mieszam. Możecie dodać też ulubione przyprawy. Ja dodaję czasem wędzoną paprykę i chilli.
- Kaszę kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiam na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (prażę, aż kasza się zarumieni). W międzyczasie mieszam, żeby kasza uprażyła się równomiernie.
- Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Podaję z zupami-krem.
- Niewykorzystaną posypkę przechowuję w lodówce w zakręconym słoiczku.
Smacznego!

Gryczana posypka do zup

Gryczana posypka do zup

Gryczana posypka do zup
Świetne! Fajny pomysł na niekonwencjonalne przemycenie bardzo zdrowej kaszy do jadłospisu.
Może to głupie pytanie, ale nie ma takiej informacji w przepisie… Czy kasza ma być nieugotowana?
tak, surowa kasza:)