Składniki:
- kasza gryczana niepalona (nieugotowana) 1 szklanka (250 ml)
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 1 łyżka
- sól 1/3 łyżeczki
- ew. ulubione przyprawy do smaku
Chrupiąca posypka z niepalonej kaszy gryczanej. Idealna w towarzystwie zup-kremów. Moje dzieciaki posypują nią zupy, sałatki, ziemniaki puree i chrupią samą;)
Wykonanie:
- Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni.
- Kaszę gryczaną wsypuję do miski.
- Dodaję oliwę, sól i mieszam. Możecie dodać też ulubione przyprawy. Ja dodaję czasem wędzoną paprykę i chilli.
- Kaszę kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawiam na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (prażę, aż kasza się zarumieni). W międzyczasie mieszam, żeby kasza uprażyła się równomiernie.
- Wyjmuję z piekarnika i odstawiam do przestygnięcia. Podaję z zupami-krem.
- Niewykorzystaną posypkę przechowuję w lodówce w zakręconym słoiczku.
Smacznego!
Świetne! Fajny pomysł na niekonwencjonalne przemycenie bardzo zdrowej kaszy do jadłospisu.
Może to głupie pytanie, ale nie ma takiej informacji w przepisie… Czy kasza ma być nieugotowana?
tak, surowa kasza:)