Składniki na 4 porcje:
- kasza gryczana 1 filiżanka (200 ml)
- soczewica czerwona 1 filiżanka (200 ml)
- jarmuż 4 liście (garście)
- cebula czerwona 1 sztuka
- marchewka 2 sztuki
- papryka czerwona 1 sztuka
- curry w proszku 2 łyżki
- sos sojowy do smaku
- olej (u mnie rzepakowy) do podsmażenia
- sól do smaku
- chilli do smaku
Kasza gryczana z czerwoną soczewicą, jarmużem i warzywami. Prosty, zdrowy i pyszny obiad:) Dobry też do pudełka do pracy jako sałatka na zimno.
Wykonanie:
- Czerwoną soczewicę zalewam wrzątkiem i zostawiam pod przykryciem na 20 minut.
- Kaszę gryczaną gotuję na sypko.
- Na patelni podsmażam cebulę.
- Dodaję utartą na tarce marchewkę, pokrojoną paprykę, drobno pokrojony jarmuż i podlewam sosem sojowym.
- Podsmażam przez chwilę mieszając.
- Dodaję przyprawy, odrobinę wody i duszę pod przykryciem ok. 10 minut.
- Dodaję soczewicę i kaszę. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
Smacznego!
Witam 🙂 Czym można zastąpić sos sojowy?
można pominąć i posolić do smaku. Możesz też dodać sól ziołową, albo w ogóle przyprawić do smaku ulubionymi przyprawami:)
Cześć, ile porcji wychodzi z podanych składników?
4 porcje:)