Składniki na małą miskę:
- dojrzałe, miękkie awokado 3 sztuki
- sok z jednej limonki
- czosnek 2 ząbki
- oliwa z oliwek 3 łyżki
- sól do smaku
- sos tabasco/papryczka chilli/chilli w proszku do smaku
- ew. garść świeżej poszatkowanej kolendry
- ew. mielony kumin pół łyżeczki
- ew. pół małej cebulki
Słynna meksykańska pasta z awokado. Świetna jako dip do warzyw i nachosów, do posmarowania tortilli lub kanapki albo jako sos do sałatki czy makaronu.
Wykonanie:
- Awokado kroję na pół, wyjmuję pestki, wydrążam łyżką miąższ i przekładam go do miseczki.
- Awokado rozgniatam widelcem.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku i resztę składników.
- Mieszam dokładnie.
- Spróbujcie też pysznej pasty z awokado z musztardą francuską 🙂
Smacznego!
Brak komentarzy