Składniki na duży garnek:
- czerwona cebula 2 sztuki
- marchewka 2 sztuki
- czerwona papryka 1 sztuka
- cukinia 1 sztuka
- kostka sojowa (ew. kotlety) 100 g
- kukurydza 1 puszka (400 ml)
- czerwona fasola 1 puszka (400 ml)
- olej do podsmażenia
- pomidory krojone w puszce (lub świeże) 1 puszka (400 ml)
- gorzka czekolada min. 90% kakao ok. 1/3 tabliczki (ok. 30 g)
- liść laurowy 3 sztuki
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- kolendra suszona 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżka
- sól do smaku
- pieprz/chilli do smaku
- koncentrat pomidorowy pół słoiczka (100 g)
- ocet (u mnie jabłkowy lub winny) 1-2 łyżki
- ryż (u mnie brązowy) lub komosa ryżowa do podania
- ew. awokado, limonka, świeża kolendra do podania
Zaskakujące połączenie popularne w Meksyku. Dajcie znać, jak Wam smakuje:)
Wykonanie:
- Kostkę sojową zalewam wrzątkiem i zostawiam pod przykryciem na kilka minut (zamiast kostki sojowej możecie dodać wędzone tofu).
- W dużym garnku na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną marchew, paprykę i cukinię. Podlewam wodą (u mnie ok. 2 filiżanki po 200 ml).
- Dodaję przyprawy i gotuje pod przykryciem, aż marchewka zmięknie.
- Dodaję opłukaną kukurydzę, fasolę, namoczoną kostkę sojową, pomidory z puszki, połamaną na kostki czekoladę, ocet, koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Dodaję sól i chilli do smaku. Możecie też dodać więcej czekolady do smaku.
- Podaję z ryżem lub komosą ryżową.
Smacznego!
Brak komentarzy