Składniki:
- cebula 1 sztuka
- bakłażan 1 średnia sztuka
- cukinia 1 średnia sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- ocet winny lub jabłkowy 2 łyżki
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- kumin w ziarnach 1 łyżeczka
- sól do smaku
- chilli do smaku
Śródziemnomorski, warzywny gulasz z bakłażana, cukinii i papryki.
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaję pokrojoną paprykę, cukinię i bakłażana. Podsmażam razem przez chwilę, mieszając.
- Dodaję utarte w moździerzu nasiona kolendry i kuminu. Podlewam odrobiną wody i duszę pod przykryciem, aż warzywa zmiękną.
- Dodaję rozgniecione ząbki czosnku, koncentrat pomidorowy, ocet winny, sól i chilli do smaku. Gotuję jeszcze przez chwilę, mieszając.
- Podaję z pieczywem, makaronem lub kaszą.
Smacznego!
Uwielbiam tego typu dania. Są proste w przygotowaniu, zdrowe i sycące.
Bardzo dziekuje za przepis, bardzo smaczne !!robie juz kolejny raz .
Super!:)