Składniki:
- bakłażan 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- pomidor 1 sztuka
- suszone pomidory kilka sztuk
- zioła prowansalskie 1 łyżka
- gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
- czerwone wino kilka łyżek
- koncentrat pomidorowy 3 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku
- chilli do smaku
- mleko sojowe około 1/2 szklanki
To jest gulasz, do którego wrzucam wszystko to, co lubię najbardziej i duszę w sosie na bazie mleka sojowego. Jest pyszny bez niczego, ale świetnie pasuje też do makaronów, ziemniaków, kasz i pieczywa.
Wykonanie:
- W garnku na oliwie podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę.
- Dodaję pokrojoną paprykę, obranego pomidora i bakłażana. Podsmażam przez chwilę mieszając i zalewam mlekiem sojowym.
- Dodaję pokrojone suszone pomidory i przyprawy. Duszę pod przykryciem około 30 minut.
- W międzyczasie wyciskam czosnek i odkładam na 10 minut (zobacz dlaczego). Dodaję do warzyw.
- Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i czerwone wino. Gotuję jeszcze przez chwilę.
Smacznego!
Czy można użyć mleka migdałowego?*
no pewnie:)