Zimowy gulasz warzywny

  • 35 min
  • 17 składników
100%

Składniki:

  • cebula 2 sztuki
  • marchew 3 sztuki
  • korzeń pietruszki 1 sztuka
  • seler 1 sztuka
  • czerwona papryka 1 sztuka
  • cieciorka (lub biała fasola) 1 puszka (400 g)
  • żurawina suszona duża garść
  • oliwki zielone 1 słoik (340 g)
  • sos sojowy do smaku
  • liść laurowy 3 sztuki
  • ziele angielskie kilka ziarenek
  • imbir suszony 1 łyżeczka
  • kminek 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżka
  • biały pieprz pół łyżeczki
  • sól do smaku
  • mąka (pszenna, orkiszowa lub ryżowa) 2 łyżki

Rozgrzewający gulasz z zimowych warzyw z dodatkiem cieciorki, żurawiny i oliwek.

DSC_9646_2

Zimowy gulasz warzywny

Wykonanie:

  1. W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojone w dużą kostkę cebule.
  2. Dodaje warzywa pokrojone na większe kawałki, podlewam obficie sosem sojowym i zalewam wodą (mniej niż do poziomu warzyw).
  3. Dodaje przyprawy i gotuję około 15 minut.
  4. Dodaję odsączoną, opłukaną ciecierzycę, oliwki i żurawinę.
  5. Gotuję razem, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).
  6. Do kubka wsypuję mąkę, zalewam niewielką ilością zimnej wody i mieszam dokładnie.
  7. Do gotujących się warzyw wlewam mąkę, intensywnie mieszając i gotuję jeszcze przez chwilę.
  8. Podaję z kaszą lub pieczywem.

Smacznego!

DSC_9661_2

Zimowy gulasz warzywny

DSC_9655_2

Zimowy gulasz warzywny

DSC_9624_2

Zimowy gulasz warzywny

1 Komentarz

Skomentuj