Składniki:
- cebula 2 sztuki
- marchew 3 sztuki
- korzeń pietruszki 1 sztuka
- seler 1 sztuka
- czerwona papryka 1 sztuka
- cieciorka (lub biała fasola) 1 puszka (400 g)
- żurawina suszona duża garść
- oliwki zielone 1 słoik (340 g)
- sos sojowy do smaku
- liść laurowy 3 sztuki
- ziele angielskie kilka ziarenek
- imbir suszony 1 łyżeczka
- kminek 1 łyżka
- majeranek 1 łyżka
- biały pieprz pół łyżeczki
- sól do smaku
- mąka (pszenna, orkiszowa lub ryżowa) 2 łyżki
Rozgrzewający gulasz z zimowych warzyw z dodatkiem cieciorki, żurawiny i oliwek.
Wykonanie:
- W dużym garnku na oleju podsmażam pokrojone w dużą kostkę cebule.
- Dodaje warzywa pokrojone na większe kawałki, podlewam obficie sosem sojowym i zalewam wodą (mniej niż do poziomu warzyw).
- Dodaje przyprawy i gotuję około 15 minut.
- Dodaję odsączoną, opłukaną ciecierzycę, oliwki i żurawinę.
- Gotuję razem, aż warzywa będą miękkie (ale nie rozgotowane).
- Do kubka wsypuję mąkę, zalewam niewielką ilością zimnej wody i mieszam dokładnie.
- Do gotujących się warzyw wlewam mąkę, intensywnie mieszając i gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podaję z kaszą lub pieczywem.
Smacznego!
Bardzo mi to pasuje, jak widać mięso nie jest konieczne 🙂