Składniki:
- ciecierzyca 1 puszka
- papryka czerwona 1 sztuka
- papryczka chilli 1/2
- oliwa z oliwek do polania
- pasta tahini 3 łyżki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- sól do smaku
- natka pietruszki do posypania
- ziarenka granatu do posypania
- czosnek 1 ząbek
Błyskawiczna pasta z cieciorki tym razem w paprykowej, pikantnej wersji. Do kanapek, do pity, do maczania warzyw.
Wykonanie:
- Cieciorkę odsączam i dokładnie przepłukuję wodą (wodę po cieciorce możecie wykorzystać do zrobienia lodów lub bez).
- W blenderze umieszczam cieciorkę, pokrojoną paprykę, chilli, wyciśnięty czosnek, tahini, kumin i sól. Wszystko razem blenduję na gładką pastę.
- Na talerzu polewam oliwą, posypuję natką i ziarnami granatu.
Smacznego!
Nie pisze się bezów tylko bez!
o mamo, faktycznie!