Składniki:
- bób 0,5 kg
- zimna woda ok. 1/4 szklanki
- oliwa z oliwek 1/4 szklanki
- pasta tahini 2 łyżki
- sok z jednej cytryny
- czosnek 2 ząbki
- sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- ostra papryka 1/2 łyżeczki
- posiekany koperek ok. 4 łyżki
Pasta z bobu z tahini i koperkiem. Alternatywa dla klasycznego hummusu z ciecierzycy, szczególnie w sezonie na bób. Do kanapek, pity, świeżych i pieczonych warzyw.
Wykonanie:
- Bób gotuję do miękkości.
- Blenduję razem wszystkie składniki (Ja bobu nie obieram. Jeżeli nie macie mocnego blendera, możecie go obrać), dolewając powoli wodę, do momentu, aż hummus będzie miał konsystencję gładkiej pasty.
Smacznego!
Czy można humus zaprawić?
ja nie próbowałam