Składniki:
- cieciorka ugotowana lub z puszki 1 szklanka (250 ml)
- ugotowany lub upieczony kalafior pół małej główki
- koperek 1 mały peczek
- sok z jednej cytryny
- kumin mielony 1 łyżeczka
- pasta tahini 2 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Lekka kalafiorowo-koperkowa pasta z cieciorki.
Wykonanie:
- Koperek kroję drobno.
- Wszystkie składniki umieszczam w blenderze (ja używam tego). Możecie użyć też malaksera z ostrzem S lub mocnego blendera ręcznego.
- Składniki blenduję na gładką pastę. W razie konieczności dodajcie odrobinę wody w trakcie blendowania.
Smacznego!
Od kiedy mogę zacząć podawać dziecku warzywa strączkowe? W szczególności cieciorkę, fasolę, groch, soczewicę
Różne źródła różnie podają (między 6 a 9 m-cem). My zaczęliśmy mniej więcej od 7 mca od gotowanej fasolki szparagowej i groszku zielonego. Najlepiej pojedynczo, stopniowo i obserwować reakcje brzuszka;)