Hummus z kiszonymi pomidorami

  • 5 min
  • 9 składników
100%

Składniki:

  • ciecierzyca gotowana lub ze słoika 2 szklanki (po 250 ml)
  • pasta tahini 2 łyżki
  • kiszone pomidory ok. 6 sztuk
  • sok z kiszonych pomidorów ok. 5 łyżek
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • chilli, sól do smaku
  • ew. natka pietruszki, oliwa, kiszone pomidory do podania

Bliskowschodnia pasta z ciecierzycy z twistem z kiszonych pomidorów.

domowy hummus

fot. Veronika Malkowska

Wykonanie:

  1. Ciecierzycę przekładam do blendera (ja używam tego).
  2. Dodaję kiszone pomidory, pastę tahini, oliwę, rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy.
  3. W trakcie blendowania dodaję wodę z kiszonych pomidorów dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i podkręcenia smaku.
  4. Przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję natka pietruszki i dekoruję kiszonymi pomidorami.
  5. Podaję z pieczywem, pitą lub świeżymi warzywami.

Smacznego!

kiszone pomidory

 

Brak komentarzy

Skomentuj