Składniki:
- ciecierzyca gotowana lub ze słoika 2 szklanki (po 250 ml)
- pasta tahini 2 łyżki
- kiszone pomidory ok. 6 sztuk
- sok z kiszonych pomidorów ok. 5 łyżek
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- chilli, sól do smaku
- ew. natka pietruszki, oliwa, kiszone pomidory do podania
Bliskowschodnia pasta z ciecierzycy z twistem z kiszonych pomidorów.

fot. Veronika Malkowska
Wykonanie:
- Ciecierzycę przekładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję kiszone pomidory, pastę tahini, oliwę, rozgniecione ząbki czosnku i przyprawy.
- W trakcie blendowania dodaję wodę z kiszonych pomidorów dla uzyskania odpowiedniej konsystencji i podkręcenia smaku.
- Przekładam do miski, polewam oliwą, posypuję natka pietruszki i dekoruję kiszonymi pomidorami.
- Podaję z pieczywem, pitą lub świeżymi warzywami.
Smacznego!
Brak komentarzy