Hummus z pieczarkami

  • 15 min
  • 9 składników
100%

Składniki na średnią miskę:

  • ciecierzyca gotowana lub ze słoika/puszki 1 szklanka (250 ml)
  • pieczarki 400 g
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • olej lub oliwa 2 łyżki
  • pasta tahini 2 łyżki
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • sól, pieprz do smaku
  • sok z 1 cytryny

Ostatnio w ramach czyszczenia spiżarni zrobiłam hummus z dodatkiem smażonych pieczarek. Jest naprawdę pyszny! Polecam z żytnim chlebem i ogórkiem kiszonym;)

Hummus z pieczarkami

Hummus z pieczarkami

Wykonanie:

  1. Na patelni rozgrzewam oliwę.
  2. Dodaję pokrojoną cebulę i smażę, aż się zarumieni.
  3. Dodaję umyte, pokrojone pieczarki i smażę, mieszając od czasu do czasu (aż puszczą wodę, a następnie woda odparuje).
  4. W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę.
  5. Dodaję przyprawy, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i podsmażone pieczarki (część zostawiam do dekoracji).
  6. Blenduję na pastę.
  7. Przekładam do miski i dekoruję pieczarkami.
  8. Podaję ze świeżym pieczywem (spróbujcie z gryczanym lub z ziaren).

Smacznego!

Hummus z pieczarkami

Hummus z pieczarkami

Hummus z pieczarkami

Hummus z pieczarkami

Hummus z pieczarkami

Hummus z pieczarkami