Składniki na średnią miskę:
- ciecierzyca gotowana lub ze słoika/puszki 1 szklanka (250 ml)
- pieczarki 400 g
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- olej lub oliwa 2 łyżki
- pasta tahini 2 łyżki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- sól, pieprz do smaku
- sok z 1 cytryny
Ostatnio w ramach czyszczenia spiżarni zrobiłam hummus z dodatkiem smażonych pieczarek. Jest naprawdę pyszny! Polecam z żytnim chlebem i ogórkiem kiszonym;)
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzewam oliwę.
- Dodaję pokrojoną cebulę i smażę, aż się zarumieni.
- Dodaję umyte, pokrojone pieczarki i smażę, mieszając od czasu do czasu (aż puszczą wodę, a następnie woda odparuje).
- W blenderze (ja używam tego) umieszczam cieciorkę.
- Dodaję przyprawy, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i podsmażone pieczarki (część zostawiam do dekoracji).
- Blenduję na pastę.
- Przekładam do miski i dekoruję pieczarkami.
- Podaję ze świeżym pieczywem (spróbujcie z gryczanym lub z ziaren).
Smacznego!
Brak komentarzy