Składniki:
- buraki 2 sztuki lub 1 duży
- cieciorka ugotowana lub z puszki 1 szklanka
- orzechy włoskie pół szklanki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- ocet winny lub jabłkowy 1 łyżka
- sól do smaku
- chilli do smaku
Hummus z burakiem i orzechami włoskimi. Od niedawna moje ulubione wcielenie hummusu. Jeśli tak jak ja uwielbiacie pieczone buraki i orzechy włoskie, to też Wam zasmakuje;)
Wykonanie:
- Buraki zapiekam w piekarniku (tak jak w tym przepisie). Piekę od razu trochę więcej buraków i robię z nich inne rzeczy (np. to).
- Obrane buraki kroję w kostkę i blenduję razem z cieciorką i resztą składników na pastę.
Smacznego!
Jaki cudowny kolorek! Muszę koniecznie wypróbować ☺️
Robię po raz kolejny. Pycha na kanapkach, uwielbiam
Smacznego:)))
hummus bez tahini?
Ten jest bez tahini, bo orzechy włoskie spełniają tutaj ta funkcję co sezam;)
Właśnie zrobiłam i wyszedł przepyszny!
Smacznego:) Cieszę się niezmiernie, że smakuje:)