Składniki:
- ciecierzyca 1 puszka 400 g (możecie użyć ugotowanej)
- śliwki suszone garść
- sok z jednej cytryny
- kumin mielony 1 łyżeczka
- pasta tahini 3 łyżki
- olej/oliwa (u mnie rzepakowy nierafinowany) 2 łyżki
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Pasta z ciecierzycy z suszoną śliwką. Pyszna nie tylko w okresie świątecznym;)
Wykonanie:
- Cieciorkę dokładnie przepłukuję wodą (wodę z puszki/słoika możecie wykorzystać do tego lub do tego. Możecie oczywiście użyć suchej cieciorki. Zostawcie wówczas trochę wody od gotowania, przyda się do dolewania w czasie blendowania, żeby uzyskać idealną konsystencję.)
- Cieciorkę umieszczam w blenderze (ja używam tego, możecie użyć również malaksera lub blendera ręcznego).
- Dodaję sok z cytryny, tahini, olej, kumin, sól, pieprz i blenduję.
- Po zblendowaniu dodaję pokrojone suszone śliwki i mieszam.
Smacznego!
Pyszny, pierwsza proba i nie ostatnia 🙂
🙂