Składniki:
- ciecierzyca 500 gr
- suszone pomidory w oleju 1 słoiczek
- cytryna 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- chilli do smaku
- sól do smaku
- kumin mielony 1 łyżeczka
Hummus o intensywnym smaku i aromacie suszonych pomidorów. Jeden z moich ulubionych. Do pieczywa, do pity, do wytrawnych naleśników, do maczania surowych lub pieczonych warzyw. Poniżej przepis na dużą miskę hummusu na przyjazd gości;)
Wykonanie:
- Ciecierzycę zalewam wodą na noc.
- Zmieniam wodę i gotuję ciecierzycę aż będzie bardzo miękka (u mnie około 60 minut).
- Odlewam wodę (zostawiam 1 szklankę).
- Ciecierzycę blenduję powoli dolewając wodę w której się gotowała (tyle, by powstała pasta).
- Dodaję pokrojone suszone pomidory, sok z 1 cytryny, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, chilli i kumin. W wersji mniej dietetycznej możecie dodać część oleju od suszonych pomidorów.
- Blenduję wszystko razem.
Smacznego!
Prawdziwa uczta dla łasuchów, zwłaszcza milośników ciecierzycy i suszonych pomidorów.
Prawdziwa uczta dla łasuchów, zwłaszcza milośników ciecierzycy i suszonych pomidorów.
Wygląda pysznie!
Znakomite do kanapek jak też bez