Składniki:
- zielony groszek (u mnie mrożony) 450 g
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- pasta tahini 2 łyżki
- kumin mielony 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- sok z połówki cytryny
- sól do smaku
- ostra papryka do smaku
Pasta z zielonego groszku przygotowana a’la hummus z dodatkiem kuminu, pasty tahini, czosnku i cytryny. Możecie zrobić swoją wersję z ulubionymi dodatkami, przyprawami i ziołami. Do kanapek, wrapów, krakersów, do maczania pokrojonych w słupki warzyw, a po podgrzaniu jako sos do makaronu.
Wykonanie:
- Groszek rozmrażam.
- Ząbki czosnku wyciskam, dodaję razem z resztą składników i blenduję na gładką pastę (łyżkę groszku zostawiam do ozdoby).
- Przekładam do miseczki, posypuję groszkiem i papryką.
Smacznego!
Ciekawa nazwa, ponieważ hummus robi się z ciecierzycy a nie z zielonego groszku. Wypróbuję. 🙂 Zapraszam na nowy przepis. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/
ale w końcu cieciorka to groch włoski;)