Idealny deser jaglany

  • 35 min
  • 6 składników
89%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • aromat migdałowy (u mnie naturalny ekstrakt) do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
  • ksylitol/cukier/jasny syrop, np. klonowy do smaku (u mnie 4-5 łyżek)
  • maliny (świeże lub mrożone) 1 szklanka
  • nasiona chia 1 łyżka

Nazwałam go tak, bo to ostatnio mój ulubiony deser z kaszy jaglanej, w dodatku należący do najprostszych i całkiem zdrowy:) Delikatny jaglany budyń z dodatkiem mleka kokosowego i aromatu migdałowego, a na górze mus malinowy z nasionami chia.

DSC_3757_2

Idealny deser jaglany

Wykonanie:

  1. Maliny rozgniatam widelcem, dodaję nasiona chia i odstawiam na 1-2 godziny.
  2. Kaszę dokładnie przepłukuję, zalewam 2 filiżankami wody i gotuję, aż kasza wchłonie wodę (ok 15 min).
  3. Dodaję puszkę mleka kokosowego, aromat migdałowy, dosładzam i gotuję jeszcze około 5-10 minut (kasza musi być bardzo miękka).
  4. Blenduję na gładki budyń i nakładam do naczyń. Odstawiam do przestygnięcia.
  5. Na górę nakładam mus malinowy.
  6. Przechowuję w lodówce.

Smacznego!

DSC_3743_2

Idealny deser jaglany

DSC_3736_2

Idealny deser jaglany

DSC_3778_2

Idealny deser jaglany

Brak komentarzy

Skomentuj