Składniki:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- aromat migdałowy (u mnie naturalny ekstrakt) do smaku (u mnie 1 łyżeczka)
- ksylitol/cukier/jasny syrop, np. klonowy do smaku (u mnie 4-5 łyżek)
- maliny (świeże lub mrożone) 1 szklanka
- nasiona chia 1 łyżka
Nazwałam go tak, bo to ostatnio mój ulubiony deser z kaszy jaglanej, w dodatku należący do najprostszych i całkiem zdrowy:) Delikatny jaglany budyń z dodatkiem mleka kokosowego i aromatu migdałowego, a na górze mus malinowy z nasionami chia.
Wykonanie:
- Maliny rozgniatam widelcem, dodaję nasiona chia i odstawiam na 1-2 godziny.
- Kaszę dokładnie przepłukuję, zalewam 2 filiżankami wody i gotuję, aż kasza wchłonie wodę (ok 15 min).
- Dodaję puszkę mleka kokosowego, aromat migdałowy, dosładzam i gotuję jeszcze około 5-10 minut (kasza musi być bardzo miękka).
- Blenduję na gładki budyń i nakładam do naczyń. Odstawiam do przestygnięcia.
- Na górę nakładam mus malinowy.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy