Indyjska zupa porowo-soczewicowa

  • 40 min
  • 13 składników
100%

Składniki na średni garnek:

  • żółta soczewica 1 szklanka (250 ml)
  • mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • por 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • korzeń imbiru ok. 2 cm
  • curry w proszku 1 łyżka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kumin mielony 1 łyżeczka
  • kolendra mielona lub w ziarnach 1 łyżeczka
  • olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia
  • sól, chilli do smaku
  • ew. świeża kolendra do podania
  • ew. plasterki cytryny do podania

Moja wersja Moong Dal Tadka, czyli indyjskiej zupy z żółtej soczewicy. Wzbogacona mleczkiem kokosowym, smażonym porem i aromatycznymi przyprawami. Aksamitna, kremowa, jednogarnkowa;)

Indyjska zupa porowo-soczewicowa

Indyjska zupa porowo-soczewicowa

Wykonanie:

  1. W garnku rozgrzewam olej kokosowy.
  2. Dodaję pokrojonego pora (bez zielonych liści), drobno poszatkowany imbir, rozgniecione ząbki czosnku i podsmażam, mieszając, aż por się zarumieni.
  3. Dodaje przyprawy i podsmażam razem przez chwilę, mieszając.
  4. Następnie dodaję przepłukana soczewicę, 2 szklanki (po 250 ml) wody, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Dodaję mleczko kokosowe i gotuję razem jeszcze przez chwilę.
  5. Doprawiam solą i chilli.
  6. Blenduję na gładki krem.
  7. Zupę możecie podać ze świeżą kolendrą i plasterkiem cytryny.

Smacznego!

Indyjska zupa porowo-soczewicowa

Indyjska zupa porowo-soczewicowa

Indyjska zupa porowo-soczewicowa

Indyjska zupa porowo-soczewicowa

Indyjska zupa porowo-soczewicowa

Indyjska zupa porowo-soczewicowa

Brak komentarzy

Skomentuj