Składniki na średni garnek:
- żółta soczewica 1 szklanka (250 ml)
- mleczko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- por 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- korzeń imbiru ok. 2 cm
- curry w proszku 1 łyżka
- kurkuma 1 łyżeczka
- kumin mielony 1 łyżeczka
- kolendra mielona lub w ziarnach 1 łyżeczka
- olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia
- sól, chilli do smaku
- ew. świeża kolendra do podania
- ew. plasterki cytryny do podania
Moja wersja Moong Dal Tadka, czyli indyjskiej zupy z żółtej soczewicy. Wzbogacona mleczkiem kokosowym, smażonym porem i aromatycznymi przyprawami. Aksamitna, kremowa, jednogarnkowa;)
Wykonanie:
- W garnku rozgrzewam olej kokosowy.
- Dodaję pokrojonego pora (bez zielonych liści), drobno poszatkowany imbir, rozgniecione ząbki czosnku i podsmażam, mieszając, aż por się zarumieni.
- Dodaje przyprawy i podsmażam razem przez chwilę, mieszając.
- Następnie dodaję przepłukana soczewicę, 2 szklanki (po 250 ml) wody, zagotowuję i gotuję na małym ogniu przez 15-20 minut. Dodaję mleczko kokosowe i gotuję razem jeszcze przez chwilę.
- Doprawiam solą i chilli.
- Blenduję na gładki krem.
- Zupę możecie podać ze świeżą kolendrą i plasterkiem cytryny.
Smacznego!
Brak komentarzy