Indyjski cholay z dynią

  • 45 min
  • 14 składników
95%

Składniki:

  • dynia 1 mała sztuka
  • ciecierzyca ugotowana lub z puszki 2 szklanki
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • pomidor 1 sztuka
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • olej do podsmażenia
  • cytryna 1 sztuka
  • chilli do smaku
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • curry w proszku 1 łyżeczka
  • garam masala 1 łyżeczka
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Cholay, czyli indyjska potrawka z ciecierzycy. U mnie w jesiennej wersji z dynią i mlekiem kokosowym. Kremowa i aromatyczna.

dsc_0056_2

Indyjski cholay z dynią

Wykonanie:

  1. Na oleju podsmażam cebulę.
  2. Dodaję pokrojoną w kostkę dynię, obranego pokrojonego pomidora i przyprawy.
  3. Duszę pod przykryciem, aż dynia się lekko rozgotuje.
  4. Dodaję cieciorkę, mleko kokosowe, sok z cytryny i rozgnieciony czosnek (tutaj sprawdź jak dodawać czosnek). Gotuję jeszcze przez chwilę.
  5. Podaję z ryżem, makaronem lub pieczywem.

Smacznego!

dsc_0031_2

Indyjski cholay z dynią

dsc_0061_2

Indyjski cholay z dynią

dsc_0026_2

Indyjski cholay z dynią

1 Komentarz

Skomentuj