Składniki:
- dynia 1 mała sztuka
- ciecierzyca ugotowana lub z puszki 2 szklanki
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- pomidor 1 sztuka
- cebula 1 sztuka
- czosnek 2 ząbki
- olej do podsmażenia
- cytryna 1 sztuka
- chilli do smaku
- kurkuma 1 łyżeczka
- curry w proszku 1 łyżeczka
- garam masala 1 łyżeczka
- kolendra mielona 1 łyżeczka
- sól do smaku
Cholay, czyli indyjska potrawka z ciecierzycy. U mnie w jesiennej wersji z dynią i mlekiem kokosowym. Kremowa i aromatyczna.
Wykonanie:
- Na oleju podsmażam cebulę.
- Dodaję pokrojoną w kostkę dynię, obranego pokrojonego pomidora i przyprawy.
- Duszę pod przykryciem, aż dynia się lekko rozgotuje.
- Dodaję cieciorkę, mleko kokosowe, sok z cytryny i rozgnieciony czosnek (tutaj sprawdź jak dodawać czosnek). Gotuję jeszcze przez chwilę.
- Podaję z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Smacznego!
Super. Właśnie dostałam ogromną dynię i szukałam przepisów. 🙂