Indyjski sos jogurtowo-miętowy

  • 10 min
  • 10 składników
100%

Składniki:

  • naturalny jogurt sojowy lub kokosowy bez cukru 1 szklanka (250 ml)
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • posiekane liście mięty 1 filiżanka (200 ml)
  • posiekane liście kolendry pół filiżanki (100 ml)
  • czosnek 2 ząbki
  • garam masala 1 łyżeczka
  • imbir mielony pół łyżeczki
  • kumin mielony pół łyżeczki
  • sól, pieprz do smaku
  • ew. matcha, spirulina lub barwnik spożywczy dla podkręcenia koloru

Jak zrobić indyjski sos miętowy? Bardzo prosto:) Jest bardzo aromatyczny. Pasuje do indyjskich dań i przekąsek takich jak pakora albo samosy. Świetny również jako dip do maczania surowych warzyw i jako dressing do sałatek.

Indyjski sos jogurtowo-miętowy

Indyjski sos jogurtowo-miętowy

Wykonanie:

  1. W blenderze umieszczam poszatkowane liście mięty i kolendry.
  2. Dodaję sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część) i rozgniecione ząbki czosnku. Blenduję na gładko.
  3. Do miski nakładam jogurt i przyprawy. Dodaję zielony sos i mieszam dokładnie.
  4. Jeśli chcecie, możecie podkręcić kolor sosu dodatkiem odrobiny matchy, zielonej spiruliny albo barwnika spożywczego.
  5. Sos będzie świetnie pasował do placków z cukinii po indyjsku oraz do pakory, np. z cukinii albo ze szparagów.

Smacznego!

Indyjski sos jogurtowo-miętowy

Indyjski sos jogurtowo-miętowy

Indyjski sos jogurtowo-miętowy

Indyjski sos jogurtowo-miętowy

Brak komentarzy

Skomentuj