Składniki:
- naturalny jogurt sojowy lub kokosowy bez cukru 1 szklanka (250 ml)
- sok i skórka starta z 1 cytryny
- posiekane liście mięty 1 filiżanka (200 ml)
- posiekane liście kolendry pół filiżanki (100 ml)
- czosnek 2 ząbki
- garam masala 1 łyżeczka
- imbir mielony pół łyżeczki
- kumin mielony pół łyżeczki
- sól, pieprz do smaku
- ew. matcha, spirulina lub barwnik spożywczy dla podkręcenia koloru
Jak zrobić indyjski sos miętowy? Bardzo prosto:) Jest bardzo aromatyczny. Pasuje do indyjskich dań i przekąsek takich jak pakora albo samosy. Świetny również jako dip do maczania surowych warzyw i jako dressing do sałatek.
Wykonanie:
- W blenderze umieszczam poszatkowane liście mięty i kolendry.
- Dodaję sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółtą część) i rozgniecione ząbki czosnku. Blenduję na gładko.
- Do miski nakładam jogurt i przyprawy. Dodaję zielony sos i mieszam dokładnie.
- Jeśli chcecie, możecie podkręcić kolor sosu dodatkiem odrobiny matchy, zielonej spiruliny albo barwnika spożywczego.
- Sos będzie świetnie pasował do placków z cukinii po indyjsku oraz do pakory, np. z cukinii albo ze szparagów.
Smacznego!
Brak komentarzy