Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

  • 40 min
  • 16 składników
100%

Składniki na 4 porcje:

  • fasolka szparagowa świeża lub mrożona ok. 450 g
  • młody chlebowiec w słonej zalewie (young jackfruit) 1 puszka (ok. 550g)
  • średnie pomidory 4 sztuki
  • koncentrat pomidorowy 1 słoiczek (ok. 200 g)
  • cebula 2 niewielkie sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir kawałek (ok. 2 cm)
  • papryczka chilli 1 mała sztuka
  • garam masala 1 łyżka
  • kumin w ziarnach 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • kolendra mielona lub w ziarnach 1 łyżeczka
  • olej kokosowy (lub inny ulubiony) do smażenia
  • sok z jednej cytryny
  • cukier/ksylitol/erytrol 1 łyżeczka
  • sól do smaku

Aromatyczne curry indyjskie na bazie fasolki szparagowej i mięsa z młodego chlebowca. Pyszne podane samodzielnie lub z ryżem albo chlebkami naan.

Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

Wykonanie:

  1. Fasolkę gotuję na parze, aż będzie miękka.
  2. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy.
  3. Chlebowca odsączam i rozrywam palcami, żeby powstały włókna. Dodaję na patelnię, posypuję garam masalą, mieszam i smażę przez kilka minut. Odstawiam.
  4. Pomidory zalewam wrzątkiem a następnie obieram ze skórki. Kroje drobno.
  5. Kroję drobno cebulę, siekam imbir i rozgniatam czosnek.
  6. W garnku lub na dużej patelni rozgrzewam olej.
  7. Dodaję posiekane cebule i smażę, aż się zarumienią.
  8. Następnie dodaję pozostałe przyprawy, imbir, rozgniecione ząbki czosnku, posiekaną papryczkę chilli (można pominąć, jeśli nie lubisz ostrych dań) i smażę przez chwilę razem.
  9. Dodaję pokrojone pomidory (poza sezonem możesz użyć krojonych z puszki) i smażę przez kilka minut, mieszając.
  10. Następnie dodaję koncentrat pomidorowy i podsmażam go razem z pozostałymi składnikami, mieszając.
  11. Dodaję ugotowaną fasolkę i chlebowca razem z przyprawami, podlewam niewielką ilością wody (tylko tyle, żeby powstał gęsty sos), mieszam wszystko razem, przykrywam i gotuję przez kilka minut na małym ogniu.
  12. Na koniec dodaję sok z cytryny, łyżeczkę cukru (ew. ksylitolu lub erytrolu), doprawiam solą.
  13. Więcej dań kuchni świata znajdziecie TUTAJ.

Smacznego!

Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

Indyjskie curry z fasolką i młodym chlebowcem

Brak komentarzy

Skomentuj