Jagielnik Oreo

  • 60 min
  • 10 składników
85%

Składniki:

  • ciasteczka Oreo 2 opakowania po 110 gr
  • kasza jaglana (surowa) 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 5 łyżek)
  • sok z 1 cytryny
  • kakao 1 łyżka
  • rodzynki 4 łyżki
  • orzeszki ziemne niesolone 3 łyżki
  • migdały 3 łyżki
  • olej kokosowy 1 łyżka

Wielkie Oreo to nie tylko idealne ciacho bez pieczenia na kinderparty, dużym dzieciakom też będzie smakować:)

DSC_6265_1

Jagielnik Oreo

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną gotuję do miękkości (około 20 min) w 3 szklankach mleka sojowego z cukrem lub ksylitolem (można użyć dowolnego słodzidła).
  2. Dodaję sok z cytryny i blenduję na gładką masę.
  3. Kilka ciastek Oreo zostawiam do ozdoby, a od reszty oddzielam krem, dodaję go do masy jaglanej i blenduję wszystko razem.
  4. Herbatniki oddzielone od kremu dzielę na dwie części. Jedną część blenduję razem z orzechami, migdałami, rodzynkami, kakao i olejem kokosowym. Powstałą masą wykładam spód tortownicy (u mnie 21 cm) wyłożony papierem do pieczenia, dociskając dłonią.
  5. Masę jaglaną wykładam na spód i posypuję kakao.
  6. Resztę herbatników blenduję (można je też pokruszyć) i posypuję ciasto.
  7. Ozdabiam ciastkami Oreo i schładzam w lodówce ok 2 godziny.

Smacznego!

DSC_62912

Jagielnik Oreo

DSC_63151

Jagielnik Oreo

82 komentarze

    • 21 cm. Teraz tak myślę, że jak będę robić następnym razem, to zrobię niższą masę jaglaną, żeby wyglądało bardziej jak ciastko:)

  1. hej cudne smaczne przeextra 🙂 zrobilismy i poszlo w mig 🙂 dzieki wielkie…ale zgubilam gdzies przepis na taki kokosowy tort tez z oreo mialam wrazenie, ze byl tez na Twojej stronie

    • Trudno mi powiedzieć, bo nie robiłam na wodzie… Ale dla mnie mleko sojowe nadaje efekt bardziej kremowej, śmietankowej masy. Próbowałam robić jagielniki na mleku ryżowym i dla mnie jest zbyt wodniste

  2. A co powiesz na ugotowanie kaszy jaglanej w gestym mleku kokosowym z puszki ? Bedzie bardziej kremowe i tluste no i zbite. Bede przystepowac do robienia tego ciacha na urodziny taty i chce zeby wyszlo pyszniutke

    • Myślę, że smakowo super, ale myslisz, że kaszą dobrze się ugotuje w takim tłustym mleku? Ja nie próbowałam, może lepiej najpierw to przetestuj:) Chyba, że ktoś próbował? Da się?

  3. Hej, czy można użyć zwykłego mleka z hipermarketu? Jeśli tak to poleciłabyś 3,2% czy może 2,0%???

    • Hej, ja używam roślinnych, np. w Biedronkach jest stosunkowo niedrogi napój sojowy, możesz spróbować użyć naturalnego albo waniliowego. Co do procentów zwykłego mleka niestety nie doradzę, bo nie próbowałam…:)

  4. Ja gotowałam jaglankę na mleku kokosowym – normalnie się ugotowała. Ciacho wygląda przepysznie 🙂

    • Ostatnio widziałam nawet w Biedronce:) Możesz pominąć, ja dodaję łyżkę na wszelki wypadek, żeby spód się dobrze trzymał. Ale jak się orzechy i rodzynki dobrze zblendują to będzie trzymał bez oleju kokosowego. Możesz też dodać kilka kostek roztopionej gorzkiej czekolady, też zastygnie po schłodzeniu, a spód będzie bardziej czekoladowy:)

    • trochę jak masa sernikowa, jak sie dobrze zakwasi cytryna, doda rodzynki, wyłoży na blachę i poleje czekoladą, to wyjdzie taki a’la sernik:)

  5. Zrobiłam wczoraj 🙂
    Kaszę ugotowałam w mleczku kokosowym, dałam sok tylko z połowy cytryny i parę kropel ekstraktu waniliowego.
    Choć nie jestem weganką ani wegetarianką to miałam ochotę na zdrowe ciasto. I to jest naprawdę dobre 🙂

  6. Dziękuję za przepis! U mnie niestety jagielnik nie wyszedł taki wysoki (może dlatego, że moja tortownica miała ponad 21cm). A poza tym mocno przypomina w smaku sernik:)

  7. Bardzo fajny przepis 🙂 Wczoraj zrobiłam to ciasto po raz pierwszy i masa wyszła idealna, ale za to spód zbyt sypki. Po ukrojeniu kawałka większość spodu pozostawała w blaszcze. Co zrobić, żeby ta masa była bardziej zbita? Mogłabym na przykład dodać jednego banana?

    • Hmm, to chyba zależy od zblendowania… jak blender da radę zmielić orzechy i rodzynki na masę przypominającą plastelinę, to spód spokojnie będzie się trzymać. Na wszelki wypadek można dodać więcej oleju kokosowego albo roztopioną czekoladę – zastygają i sklejają masę. Banan chyba nie pomoże…

  8. Ciasto wygląda cudownie i chyba jutro skuszę się na jego zrobienie tylko… czy orzeszki ziemne mogę zamienić na inne lub dać więcej migdałów, bez szkody dla ciasta? Dzięki

  9. Napoleonki zjedzone, następne pozycja, którą wypróbuje ! to właśnie ta, dzieci już nie mogą się doczekać, o rezultacie poinformuję 🙂 niezwłocznie 🙂

  10. Witam. Zrobiłam wstawiam do lodówki i czekam….no ale zamiast oleju dodałam masło i nie dałam orzechow i rodzynek. Córka nie lubi…a to ma być na Jej jutrzejsze urodzinki…czekam..dam znac:)

  11. A czy dorzucenie wnetrza oreo jest konieczne?dzieciaki nie moga totalnie nic z mlekiem a ta masa to pewnie mleczna

    • W Oreo nie ma mleka, ale jak to dla dzieciaków, to można pominąć, będzie zdrowiej:) Ten dodatek masy i tak jest niewyczuwalny, ja dodaję, żeby nic się nie zmarnowało:)

    • Myślę, że nie, ale jeśli na krowim, to nie wiem, czy nie trzeba trochę bardziej dosłodzić, najlepiej posmakować masę:)

  12. Dziękuję za odpowiedź 🙂 jeśli poleży do jutra w lodówce to mam nadzieję, że nic nie straci na smaku itd 😀

  13. Udał się, zrobiłam na urodziny córeczki. Pychota. Moim zdaniem najsmaczniejszy jest po 1-2 dniach w lodówce.

  14. Hipnotyzujący przepis, zrobię jutro na urodziny 🙂 czy mogę zamiast mleka sojowego użyć ryżowo-migdalowego (akurat takie mam)? Przy tortownicy 25cm powiększenie proporcji składników o 20% będzie wystarczające?

    • Jasne, możesz użyć dowolnego mleka roślinnego. Ja robię na sojowym, jak chcę, żeby jagielnik jak najbardziej przypominał sernik. Możesz tez zostawić taką ilość składników jak w przepisie, ciasto będzie najwyżej niższe i będzie bardziej przypominać wielkie Oreo;)

  15. Na pewno spróbuje zrobić, wygląda smacznie. Tylko czy mleko sojowe mogę zastąpić innym np. owsianym lub kozim?

  16. Hej! 'Sernik’ pierwszy raz robiłam rok temu i wyszedł przepyszny. Ostatnio miałam za mało kaszy, więc wyszedł znacznie niższy, przez co zniknął w jeden wieczór. 🙂
    Tym razem robię wszystko tak, jak w przepisie i mam głupie pytanie – czy u Pani szklanka to 250 ml? Bo dodałam szklankę surowej kaszy i mleko 3×250 ml. Minęło 20 minut gotowania i nadal jest sporo płynu. Może powinnam dodać 3×200 ml?

    • 250 ml, po tym czasie kasza już powinna być ciapowata… Proszę gotować tak długo, aż kasza wchłonie płyn i będzie miękka. A jakie mleko?

  17. Czy mogę pominąć rodzybki i oreo, bo nie lubię? Czy nie wyjdzie? Zawsze chciałam zrobić jagielnik, ale taki najprostszy.

    • Możesz rodzynki zastąpić daktylami (możesz jej przez chwilę pogotować na parze, żeby łatwiej się blendowały). Oreo możesz pominąć. Górę możesz polać roztopioną czekoladą albo posmarować dżemem i ozdobić owocami.

  18. Pingback: Urodziny / na słodko | | Soie

  19. Witam, wygląda przepysznie i bardzo cieszę się, że jest z jaglanką 🙂 Ugotowałam kaszę na sojowym z brązowym cukrem, dodałam kremu z ciasteczek i soku z cytryny ale masa jest bardzo żółta, czy tak ma być? Bo w tym wypadku nie będzie wyglądać tak jak Oreo 🙁

  20. Uf, zrobilam :). Mam nadzieje ze wyjdzie tak dobre, ze wszyscy nie-weganie w pracy padna z wrazenia. Jedyne co mnie martwi to taki goszkawy posmak tej kaszy… ja chyba nie umiem jej gotowac… ech, ale ogolnie wizualnie wyszedl bardzo ladny krem i mozna to na pierwszy rzut oka wziac nawet za krem budyniowy. Nastepnym razem chyba musze poszukac jakiegos patentu na gorzkość albo kupowac kasze w torebkach a nie na wage… bo czuje roznice w smaku 🙁 Ogólnie wyglada jednak zacnie :)!

    • Daj znać jak smakował:) Co do goryczki, to ja naprawdę wielokrotnie płuczę, aż woda będzie czysta, wtedy jest ok. Ale faktycznie to zależy też od jakości kaszy…czasem niewiele da się zrobić…

    • Tak,żeby smakowało sernikowo:) Jeśli nie ma byc efektu sernika cytryne mozna pominąć. Można też zrobić na kokosowo z wiórkami;)

  21. To ciacho jest obłędne! Na spód zmieliłam suszone daktyle – też fajnie się kleją (akurat na orzechy mam uczulenie) ale generalnie przepyszne wyszło, dzięki za przepis! <3
    Tylko jedno pytanie – jest jakiś pro tip, sposób na blendowanie kaszy jaglanej w blenderze kielichowym żeby nie wyzionął ducha? Do swojej masy musiałam dać z pół szklanki mleka sojowego dodatkowo żeby w ogóle ruszył, taka kleista masa wyszła, a bałam się żeby się nie spalił XD Zastanawiałam się też czy zmielenie suchej kaszy i dopiero ugotowanie jej byłoby tez ok?

    • Super!:) Co do mielenia kaszy, to najlepszy jest kielichowy blender wysokoobrotowy niestety… jesli masz taki zwykły do koktajli, to faktycznie moze byc ciezko. Lepiej wstedy próbować blenderem ręcznym albo w malakserze z ostrzem S. Nie bedzie wtedy idelanie na gładko, ale przynajmniej sprzet przezyje;)

      • Kurczaki i taki właśnie mam, Philipsa 😀 Kręci się owszem ale miałam obawy co do tego czy się nie przegrzeje (choć w teorii ma czujnik) 🙂 Niedługo będę robić drugi raz (już dostałam prośbę o zrobienie jako tort urodzinowy bo taki dobry wyszedł <3) to może przetestuje na bardziej gorącej masie bo w sumie przestudziłam ją dość, może też dlatego tak bardzo stężała, o! 🙂

Skomentuj