Składniki na tortownicę 21 cm:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 2,5 szklanki (po 250 ml)
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
- sok z jednej cytryny lub limonki
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
- galaretka roślinna 1 opakowanie
- ulubione owoce do dekoracji
Wegański sernik z kaszy jaglanej z galaretką i owocami. Bez pieczenia.
Wykonanie:
- Kaszę jaglana dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym (2,5 szkl.) i gotuję na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (około 15-20 minut).
- Pod koniec gotowania dodaję puszkę mleka kokosowego i gotuję jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
- Słodzę, dodaję wanilię i sok oraz skórkę starta z cytryny lub limonki (bez białej warstwy).
- Blenduję dokładnie masę (ja używam tego blendera) i przekładam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 21 cm).
- Jagielnik dekoruje owocami i zalewam galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki, żeby masa stężała.
Smacznego!
Brak komentarzy