Jagielnik z galaretką na zimno

  • 35 min
  • 8 składników
100%

Składniki na tortownicę 21 cm:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 2,5 szklanki (po 250 ml)
  • mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
  • sok z jednej cytryny lub limonki
  • cukier z wanilią 1 opakowanie
  • cukier/ksylitol/erytrol pół szklanki (125 ml)
  • galaretka roślinna 1 opakowanie
  • ulubione owoce do dekoracji

Wegański sernik z kaszy jaglanej z galaretką i owocami. Bez pieczenia.

wegański sernik na zimno

Jagielnik na zimno z galaretką

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglana dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym (2,5 szkl.) i gotuję na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (około 15-20 minut).
  2. Pod koniec gotowania dodaję puszkę mleka kokosowego i gotuję jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  3. Słodzę, dodaję wanilię i sok oraz skórkę starta z cytryny lub limonki (bez białej warstwy).
  4. Blenduję dokładnie masę (ja używam tego blendera) i przekładam do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (u mnie 21 cm).
  5. Jagielnik dekoruje owocami i zalewam galaretką, przygotowaną zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  6. Po przestygnięciu wstawiam na noc do lodówki, żeby masa stężała.

Smacznego!

wegański sernik

Jagielnik na zimno z galaretką

wegański sernik bez pieczenia

Jagielnik na zimno z galaretką

sernik roślinny

Jagielnik na zimno z galaretką

Brak komentarzy

Skomentuj