Składniki:
- kasza jaglana surowa 2 szklanki
- mleko roślinne 4 szklanki
- woda 1 szklanka
- kurkuma pół łyżeczki (dla koloru)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- ksylitol/cukier/syrop klonowy do smaku (u mnie 6 łyżek)
- jabłka 3 sztuki
- brzoswinie 3 sztuki
- rodzynki 1 szklanka
- cynamon 1 łyżeczka
- kaszka kukurydziana (lub manna) 6 do kaszy+8 łyżek do jabłek
- olej do wysmarowania formy
- ew. cukier trzcinowy do posypania
Zdrowy jabłecznik z kaszy jaglanej z dodatkiem brzoskwiń i rodzynek. Ciasto, które spokojnie może być zdrowym śniadaniem, również dla najmłodszych.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam czterema szklankami mleka roślinnego, jedną szklanką wody, dodaję kurkumę i gotuję około 15 minut (aż kasza będzie miękka).
- Dodaję cukier z wanilią, słodzę do smaku i dodaję około 6 łyżek kaszki kukurydzianej. Mieszam.
- Jabłka i brzoskwinie blenduję razem z cynamonem. Dodaję rodzynki i 8 łyżek kaszki kukurydzianej.
- Do wysmarowanej olejem formy (u mnie 25 cm) nakładam 2/3 kaszy. Uklepuję tak, żeby brzegi były wyżej.
- Na masę wykładam mus owocowy.
- Na górę nakładam pokruszoną pozostałą część masy i posypuję brązowym cukrem.
- Piekę w 180 stopniach około 30-45 minut.
Smacznego!
Szarlotka na śniadanie…? Ja poproszę! 🙂
Wygląda cudownie. 🙂
https://jaglusia.wordpress.com/
zrobilam. smakuje jak sniadaniowa kasza z owocami o smaku szarlotki. do ciasta ma troche daleko, w sensie jest to dobre danie na sniadanie, ale zeby gosci nim poczestowac przy popoludniowej kawie to juz raczej nie. 😀 Do przepisu dodalabym jakiegos tluszczu – nosnika smaku i moze troche jakiejkolwiek maki, ktora by go „wypila” zeby spod byl bardziej chrupiacy szarlotkowy a nie mokro-gumowy jak jaglanka.
hej, dzięki za info!:)