Składniki na 3 porcje:
- płatki jaglane pół szklanki (125 ml)
- wiórki kokosowe 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne 1,5 szklanki (375 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżki erytrolu)
- gorzka czekolada ok. pół tabliczki (50 g)
- ew. owoce do podania
Szybki deser albo śniadanie na słodko. Na ciepło i na zimno.
Wykonanie:
- W garnku umieszczam płatki jaglane, wiórki kokosowe i zalewam 1,5 szklanki mleka roślinnego.
- Gotuję około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Słodzę do smaku i przekładam do naczynek.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję 2 łyżki mleka roślinnego, wody lub oleju i podgrzewam, mieszając intensywnie, aż czekolada się rozpuści.
- Polewam desery.
- Przechowuję w lodówce.
Smacznego!
Zrobiłam wczoraj, w smaku REWELACJA! Jednym słowem, jak batonik bounty (dałam jednak mleczną, a nie gorzką czekoladę, a w zamian tego nie dodawałam cukru do płatków). Jedyny minus to skroplona woda na dnie naczynia… co zrobić, aby nie było na dole takie wodniste? Przestudzić całkowicie?
ooo, ale gdzie ta woda? Pod deserem? hmmmm… szczerze mówiąc nie wiem…
Wszystko super, lubię Pani przepisy. Brakuje mi jedynie określenia ilości porcji. 😉
Wiem, wiem…;) Ja właśnie z tym mam największy problem;)