Składniki na 4 porcje:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne 3 szklanki (po 250 ml)
- wiórki kokosowe (u mnie niesiarkowane) 200 g
- ksylitol/erytrol/cukier/jasny syrop do smaku (u mnie 6 łyżek)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- olej kokosowy (ew. inny olej, mleko roślinne lub woda) 2 łyżki
Kokosowo-czekoladowy deser na bazie kaszy jaglanej, zamknięty w słoiczkach, które można zabrać na wynos. Proste, pyszne i pożywne;)

Jaglane BOUNTY w słoiczkach
Wykonanie:
- Kaszę dokładnie przepłukuję wodą i zalewam 2 szklankami mleka roślinnego oraz 2 szklankami wody.
- Gotuję, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut).
- Pod koniec gotowania kaszę słodzę do smaku i dodaję wiórki kokosowe oraz jeszcze 1 szklankę mleka roślinnego.
- Czekoladę łamię na kostki, wrzucam do małego garnka, dodaję olej kokosowy i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Czekoladę możecie też roztopić w innym oleju, kilku łyżkach mleka roślinnego lub wody.
- Kaszę z wiórkami blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
- Do słoiczków nakładam na zmianę warstwy kaszy polane czekoladą.
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki.
- Spróbujcie też jaglanych SNICKERSÓW w słoiczkach😉
Smacznego!

Jaglane BOUNTY w słoiczkach

Jaglane BOUNTY w słoiczkach

Jaglane BOUNTY w słoiczkach
O matko! Zajadałabym się bez opamiętania! 🙂
Ciekawy pomysł na podanie, uwielbiam desery w słoiczkach 🙂
ile wychodzi tego deseru z podanych ilosci skladnikow?
mi wyszły 4 słoiczki po ok. 250 ml
Gdzie można kupić takie słoiczki?
te są po jakichś przetworach…:)
Ile czasu można przechowywać w lodówce bez obawy,że się zepsuje?
Myślę, że kilka dni, ale nie testowałam… Znika szybko, część jeszcze na ciepło:)
Wygląda obłędnie. Olej kokosowy lepiej dać nierafinowany czy rafinowany? Czy ksylitol mogę zastąpić erytrolem i jaki przelicznik zastosować?
Myślę, że oba będą ok:) Można też użyć innego płynnego oleju, jeśli masa czekoladowa ma być bardziej miękka. Ja używam kokosowego, bo lubię jak na górze po schłodzeniu robi się taka czekoladowa skorupka:) Erytrol oczywiście spoko, najlepiej posmakuj masę i dodaj tyle, żeby tobie smakowało:)
Ile porcji wychodzi z tego przepisu?
mi wyszły 4 słoiczki po ok. 250 ml
GENIALNE !!!! :)))))))
🙂
Są przepyszne:)! Jak gotowałam kaszę to wydawało mi się że jest tego strasznie dużo ale po zblendowaniu i wypełnieniu szklanek (u mnie starodawna wersja) scale nie było za dużo. Wyszło mi 8 szklaneczek (takich małych z paseczkami z Ikei).
:)))
Bardzo fajny deser. Chętnie go powtórzę za jakiś czas. może następnym razem dla urozmaicenia, pomiędzy warstwy kokosa i czekolady dodam trochę borówek czy malin. Fajnie ożywią smak 🙂
oj będą pasować…:)
Czy może być mleczko kokosowe zamiast roślinnego?
No pewnie, będzie podwójnie kokosowo:)
niebo w gębie!wypróbowane, polecam 🙂
🙂
w spisie jest ,ze 3 szklanki mleka i 2 szklanki wody gotuje…..a potem doddajesz jeszcze 1 zszklanke mleka tzn w sumie 4 szklanki mleka ?
sorry juz doczytalam ….:)
Super pomysł! Szukałam inspiracji na masę na mój biszkopt bananowy bez jajek i właśnie to jest to! Zrobiłam i zaraz pojawi się na moim blogu http://nicponwkuchni.pl
Dzięki!
Pingback: Bananowy biszkopt bez jajek z kremem kokosowym - Nicpoń w Kuchni
A mleko roslinne obojetne jakie? Bo ryzowe i orkiszowe sa bardzo slodkie mimo ze nie sa slodzone.
myślę, że każde się sprawdzi. ja lubię do kremów jaglanych używać sojowego, bo jest takie „konkretne”:)
A bez slodzikow jakby sprobowac? Albo z miodem? Pasowaloby? 🙂
pewnie 🙂
Pingback: » Jaglane bounty w słoiczkach"Polska-IE najbardziej politycznie – społeczno – gospodarczy portal informacyjny w Irlandii
Czy czekoladę lalyscie goraca? U mnie jest bardzo plynna i wtapia sie w mase z kaszy…
tak, gorącą. Trochę faktycznie się wtapia.
Obłędnie pyszne 😋😋😋
🙂
Monika, ksylitol najlepiej zastąp etanolem
Pingback: Jaglane słoiczki / snickers | Soie
a na ile słoiczków te składniki Ci wystarczają? 🙂
2? 🙂
4 po 250 ml:)
mmmm wygląda pysznie . 😀 Zrobie mojej bratowej , która jest w ciąży i ma ochotę bardzo na słodkie !! 😀 Zapraszm na mojego bloga 😀 http://chudnijzpaula.blog.pl/czesc-to-ja-paula-dawny-grubasek/
Zrobiłam. Kaszy wyszło bardzo dużo a czekolady malutko. Nie wygląda to tak jak u Ciebie, ale w smaku dobre.
Hej, u mnie tez warstwy czekolady sa cieniutkie,nie chcialam,zeby wyszla totalna bomba kaloryczna;) ale proporcje mozna zmienic;)
Świetny zestaw 🙂 Spróbuję, bo wygląda lekko i smakowicie 😀
Deser bardzo smaczny, robiłam już w wersji klasycznej, przełożone malinami i w wersji a`la rafaello przełożone krakersami…najbardziej smakuje mi z owocami 🙂
Super:) fajne modyfikacje! Mi też owoce tu pasują, szczególnie maliny, jeżyny, jagody
Pingback: Bounty w słoiczkach! - For better day!
Hej. Rozumiem,że mogę zastąpić mleko roślinne – krowim i olej kokosowy np. masłem ??
możesz:)
Jesuuuu jakie to pyszne!
:)))
Dałam o połowę mniej czekolady i dodałam pokruszonych wegańskich herbatników. Wyszło pycha i bez wyrzutów sumienia, jeśli chodzi o nadmierną ilości czekolady 😉
😉
Zrobione z mleczkiem kokosowym, które sie rozwarstwiło przy blendowaniu? Trochę mdłe . Z kwaśnymi owocami byłoby pycha.
Mam pytanko a kaszę zalewamy wrzątkiem czy zimną wodą ?
ja zalewam zimną
Cudo!
🙂
Świetne, super smaczne! 🙂
A ile taki słoiczek ma kalorii? 🙂
. Deser malo slodki,po za tym jedna porcja to aż 800 kalorii. Nie polecam!
Szkoda, że Ci nie smakował:( Słodzić najlepiej do smaku, bo to faktycznie kwestia gustu…
czy mogę czymś zastąpić olej kokosowy? A jeśli tak to czym 😉
innym neutralnym w smaku olejem albo mlekiem roślinnym:)
Czy zamiast dodawania cukru, można użyć po prostu słodkiego mleka, np. o smaku waniliowym ?
no pewnie:)
Moja miłość do kaszy jaglanej nie skończy sie nigdy dzięki takim przepisom:)
😉
Muszę zrobić mężowi, padnie z wrażenia, fan bounty 😉
a czym zastąpic olej koko?
innym olejem lub mlekiem roślinnym
Wyszlo mi bardzo duzo kaszy i rzadka w konsystencji a dalam o 1 szkl mniej mleka jaki moze byc powód?
hm…a rozgotowałaś kaszę? A ile słoiczków ostatecznie Ci wyszło?
Mozliwe ze kasza byla rozgotowana.zrobilam 4x250ml i to nie byla nawet polowa kaszy resztea w misce zostala ciezko mi okreslic ile ale ok 1l jeszcze zostalo
Troche zmodyfikowałam przepis gdyż do czekolady dodałam powidła śliwkowe i do takiej ilości kaszy, która z tego wyszła dorabiałam połowe porcji czekolady(z dodatkiem powideł). Pyyyyyyyycha, mąż się zajadał i nie zjadł całej porcji(250ml) bo syte, a goście byli zachwyceni. Polecam😊
Fajnie! I super modyfikacja:)
Dziękuję! Genialne! Zgodnie z wcześniejszą sugestią dodałam maliny. Cudo!
Z malinami zapewne jeszcze lepsze;)
Jaka jest kalorycznosc i rozklad bialek, tluszczy i weglowodanow na 1 porcje?
Nie mam pojęcia….Kto się zna i policzy?:)
Zmodyfikowałam przepis (zwykłe mleko zamiast roślinnego, miód zamiast ksylitolu).
Wyszło również super.
Dziękuję za inspiracje 😉
Cieszę się:)
Mam składniki, lecę zrobić! Co prawda syn mi wypił owsiane mleko, ale spróbuję na zwykłym 🙂 Dzięki za pomysł, wpadnę jeszcze!
super, daj znać jak smakowało;)
Deser pyszny, czy czekolada po wyjeciu z lodowki powinana byc tak twarda, ze nie idze lyzki wbic czy cos zle zrobilam? 😛
Jak jest cienka warstwa, to wychodzi taka chrupiąca jak w batoniku;) Ja lubię ten efekt, dlatego robię z olejem kokosowym. Ale można rozpuścić czekoladę w wodzie albo mleku roślinnym, wtedy jest bardziej miękka;)
Nastepnym razem dodaj wiecej oleju kokosowego 🙂 dzieki
Dodam mialo byc*
Dzięki! Fajny i nie aż taki trudny przepis. Szernę go dalej.
Nie mogę się doczekać by go zrobić! Nie mogę tylko zrozumieć ciągłego stosowania oleju kokosowego… Przecież olej ten jest tak niezdrowy, wystarczy spojrzeć z czego głównie się składa. To, że jest teraz tak promowany jako zdrowy produkt również jest nie do pojęcia…
Hej, olej kokosowy można zastąpić innym neutralnym olejem lub mlekiem roślinnym;) Daj znać, jak wyszło:)
A ile to jest mniej więcej kalorii?
nie liczyłam niestety:(
Fajny pomysł! Spróbuje na tygodniu 😊👌 co prawda nie jestem fanką wiórków kokosowych wiec pewnie użyje orzechów, takie ferrero rocher 😉, ale mam w sumie pytanie: po co olej? Można rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i na przemian układać z kasza? 🤔
Dziekuje za inspiracje!
Pozdrawiam 😊
jasne, mozna rozzpuscic w kapieli wodnej lub mleku roslinnym wodzie:) w oleju jest bardziej blyszczaca i robi sie taka troche skorupka;)
Można użyć kaszy kuskus czy nie bardzo?
hm… raczej nie bardzo;)
Czy zamiast kaszy jaglanej mogą być płatki jaglane?
tak:)