Składniki:
- ugotowana na sypko kasza jaglana 1 szklanka
- świeży szpinak 3 garście
- oliwa z oliwek do podsmażenia
- truskawki 1 szklanka
- ocet balsamiczny 1-2 łyżki
- musztarda francuska 1 łyżeczka
- pomidor lub pomidorki koktajlowe 1 sztuka/kilka sztuk
- papryka czerwona 1 sztuka
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
Kasza jaglana z duszonym szpinakiem i sosem na bazie truskawek z oliwą, octem balsamicznym i musztardą francuską. Posypane świeżo zmielonym pieprzem. Przepis inspirowany włoskim risotto alle fragole, czyli risotto z truskawkami.
Wykonanie:
- Ugotowaną na sypko kaszę jaglaną podsmażam na oliwie z oliwek (tutaj sprawdź, jak ugotować kaszę jaglaną).
- Dodaję szpinak, solę i podsmażam, aż liście zmiękną.
- Na drugiej patelni rozgrzewam niewielka ilość oliwy, dodaję pokrojone truskawki i duszę, aż zmiękną i puszczą sok. Dodaję ocet balsamiczny i łyżeczkę musztardy.
- Kaszę polewam sosem truskawkowym, posypuję drobno pokrojoną papryką i pomidorem oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!
Rewelacja ale dodam następnym razem tylko 1 łyżkę octu. Dziekuje za przepis
🙂
Hmm mozna zastapic ocet balsamiczny jablkowym? 😛
Można:)
Można wiedzieć ile porcji wychodzi z tego przepisu? ;D
2:)