Składniki:
- ugotowana kasza jaglana 2 szklanki
- wiórki kokosowe 200 g
- cukier lub ksylitol 1/2 szklanki
Najprostsze kokosanki z trzech składników. Bez mąki, tylko kasza jaglana, wiórki kokosowe i cukier lub ksylitol.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną gotuję w proporcjach 1:2,5, tak, aby była bardzo miękka (około 20 minut).
- Odmierzam 2 szklanki ugotowanej kaszy, dodaję wiórki kokosowe oraz cukier lub ksylitol i blenduję blenderem ręcznym.
- Lepię kulki i spłaszczam delikatnie. Układam na papierze do pieczenia.
- Piekę w 180 stopniach, aż kokosanki się zarumienią (u mnie około 45 minut).
Smacznego!
Tyle co wyjęłam swoją porcję z piekarnika. Są przepyszne 🙂 Jeszcze nie raz je zrobię 😉
Najlepsze minimalistyczne przepisy;)
uwielbiam kasze jaglaną, ale często jest lekko gorzka. Jak tego uniknąć?? nie chce, żeby ciasteczka wyszły gorzkie a naprawdę mam wielką ochotę je zrobić 🙂
kaszę trzeba dobrze przepłukać wodą (kilkakrotnie). Można też zalać wrzątkiem, odlać go i wtedy przepłukać wodą. Albo uprażyć w garnku i przepłukać wodą, tak jak tutaj: http://veganbanda.pl/index.php/recipe/jak-ugotowac-kasze-jaglana/
Czy kasza ma być gotowana na mleku?
Ja gotuję w wodzie, ale można spróbować w mleku:)
Zrobiłam i wyszły super
smacznego:)
W moim domu pachnie kokosankami, które są przepyszne. Już stało się moją małą tradycją że co sobotę przygotowuję jakieś wegańskie słodycze z kaszy jaglanej.
A czy takie kokosanki chrupią ? :3
Skórka jest chrupiąca a środek taki „gumiasty” jak w tradycyjnych kokosankach:)
Nie spodziewałam się aż tak dobrego smaku. Napewno będę robić regularnie
🙂
ale nie rozumiem tych proporcji do gotowa nia kaszy…co oznacza :1,2,5…kaszy mało używam a czas lepiej się odżywiać..wyjaśnijcie..też chce takie cuda spróbować..
tzn. np 1 szklanka kaszy na 2,5 szklanki wody:)
2 szkl. ugotowanej kaszy, a ile przed ugotowaniem ? 😉
ok 1, ale po ugotowaniu odmierz 2:)
Naprawdę piec je prawie godzinę??
To zależy od piekarnika, najlepiej piec tak długo, aż się zarumienią (dopiszę w przepisie:)
Czy miód jako składnik słodzący będzie ok?
no pewnie
A mi wyszły strasznie twarde, ciekawe co źle zrobiłam 🙁
Pewnie piekarnik… może u Ciebie trzeba krócej piec w niższej temperaturze?
Ile cukru i wiorkow kokosowych?
tak jak w składnikach: 200 g wiórków i 1/2 szkl cukru
Są przepyszne, a ja zmodyfikowałam nieco przepis – kaszę gotuję na mleku ryżowym + 1/2 szklanki mleka koksowego, z dodatkiem słodu ryżowego (1 łyżeczka). Do połączonej kaszy z wiórkami dodaję ok.1/5 szklanki oleju kokosowego. Rewelacja 🙂
Ekstra!:)
Ile czasu są świeże? Kilka dni dadzą radę wytrzymać?
Ciężko powiedzieć, bo u mnie wszystko szybko znika…:) ale myślę, że kilka dni dadzą radę
Pyszota 🙂 Dziękuję za ten przepis :* Szybko,tanio i przede wszystkim zdrowo 🙂 Czekam na kolejne przepisy 🙂
Polecam się na przyszłość;)
a ile takich ciasteczek wyjdzie ze składników?
Jedna blacha. Pełen duży talerz, jak na zdjęciu;)
U mnie też wyszły strasznie twarde. Kolejną porcję piekłam tylko 30 minut i jest ok. Tylko lekko zarumieniły się.
Czy zamiast cukru można użyć miodu? 🙂
Myślę, że tak:)
Pychota. Dzięki za przepis, zrobiłem z trzech torebek kaszy (300g) wiórków i miodu i cukru trzcinowego dodawałem na oko, sprawdzając na bieżąco smak. Pamiętajmy że taką masę możemy wcinac bezkarnie – w końcu to ugotowana jaglanka 🙂 Pozdrawiam!
Można nie dodawać w ogóle substancji słodzących ?
można, ale wtedy nie będą słodkie;)
Robiłam już nie raz, rewelacja. Ale zajechałam blender przez te ciasteczka.
Czym miksujecie masę? Jest gęsta i mój blender 600W nie przeżył tego zbyt długo. Muszę teraz coś kupić, a chcę wiedzieć jaki sprzęt daje rade
Taką gęstą masę jak na kokosanki blenduję blenderem ręcznym z metalową końcówką. Ja mam Zelmera, może są lepsze, ale ten daje radę:)
teraz mam ten: http://veganbanda.pl/index.php/recipe/test-blendera-g21-smart-smoothie-vitality-rabat-100-zl/
A ile ma mocy ten Twój? Mój miał 600 i padł
700… na razie daje radę
Przepis super. Moje niestety nie chcialy odkleic sie od papieru:( co moglam zle zrobic??
Pewnie masa wyszła rzadsza i herbatniki mocniej nasiąkły… Może bezpieczniej nie używać papieru, tylko wysmarować formę tłuszczem?
A czy piec musi byc na poczatku rozgrzany I dopiero wkladac ciastka? 🙂
tak:)
Pycha! Za pierwszym razem wyszly mi idealne, ale pieklam tylko 20, inaczej by sie spalily. Za drugim razem dalam chyba za duzo kokosu, bo byly strasznie suche i bez herbaty/kawy ciezko sie jadlo. Teraz sie pieka nastepne, zobaczymy co wyszlo. Dzieki za taki smaczny i zdrowy przepis. Bede do niego czesto wracac.
Ps. Przy drugich tez zajechalam blender.
Super, że smakują:)
Ile należy dodać ksylitolu zamiast cukru?
Ja daję tyle samo. Choć są głosy, że kokosanki są bardzo słodkie, więc jeśli ktoś nie jest zwolennikiem bardzo słodkich ciastek, to można dać mniej;)
Zrobiłam wczoraj 3blach !! Rewelacja! Łatwe ,tanie , bardzo smaczne. Ważne żeby je dobrze podpiec, na chrupiące czyli złoto pomarańczowo . Wielkie dzięki za ten przepis 🙂
Jupi:)
Ile woreczków kaszy powinnam użyć?
Szczerze mówiąc nie wiem, ile wyjdzie z woreczka…
Nareszcie przepis na ciastka jaglane bez dodatku mąki, wszyscy inni walą mąkę i nie napiszą jaką
Witam , po zblendowaniu ugotowanej kaszy z cukrem i wiorkami kokosowymi jaka ma byc konsystencja tej masy ?pozdrawiam serdecznie
powinna powstać gęsta masa
Ja dałam kaszy i kokosa 1;1 + aromat waniliowy, smaczne 🙂
Mieszam składniki drewnianą łyżką gdy kasza jest gorąca. Nie chciałoby mi się myć blendera 🙂 i tak są smaczne.
czy zamiast cukru może być miód?
myślę, że tak
Pyszne ciastka 😀
Cieszę się, że smakują:)
Pyszne:) dziękuję za przepis 🙂
🙂