Jaglane kokosanki z trzech składników

  • 60 min
  • 3 składniki
89%

Składniki:

  • ugotowana kasza jaglana 2 szklanki
  • wiórki kokosowe 200 g
  • cukier lub ksylitol 1/2 szklanki

Najprostsze kokosanki z trzech składników. Bez mąki, tylko kasza jaglana, wiórki kokosowe i cukier lub ksylitol.

DSC_7223_2

Jaglane kokosanki

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną gotuję w proporcjach 1:2,5, tak, aby była bardzo miękka (około 20 minut).
  2. Odmierzam 2 szklanki ugotowanej kaszy, dodaję wiórki kokosowe oraz cukier lub ksylitol i blenduję blenderem ręcznym.
  3. Lepię kulki i spłaszczam delikatnie. Układam na papierze do pieczenia.
  4. Piekę w 180 stopniach, aż kokosanki się zarumienią (u mnie około 45 minut).

Smacznego!

DSC_7228_2

Jaglane kokosanki

DSC_7224_2

Jaglane kokosanki

DSC_7217_2

Jaglane kokosanki

67 komentarzy

  1. uwielbiam kasze jaglaną, ale często jest lekko gorzka. Jak tego uniknąć?? nie chce, żeby ciasteczka wyszły gorzkie a naprawdę mam wielką ochotę je zrobić 🙂

  2. W moim domu pachnie kokosankami, które są przepyszne. Już stało się moją małą tradycją że co sobotę przygotowuję jakieś wegańskie słodycze z kaszy jaglanej.

  3. ale nie rozumiem tych proporcji do gotowa nia kaszy…co oznacza :1,2,5…kaszy mało używam a czas lepiej się odżywiać..wyjaśnijcie..też chce takie cuda spróbować..

  4. Są przepyszne, a ja zmodyfikowałam nieco przepis – kaszę gotuję na mleku ryżowym + 1/2 szklanki mleka koksowego, z dodatkiem słodu ryżowego (1 łyżeczka). Do połączonej kaszy z wiórkami dodaję ok.1/5 szklanki oleju kokosowego. Rewelacja 🙂

    • Ciężko powiedzieć, bo u mnie wszystko szybko znika…:) ale myślę, że kilka dni dadzą radę

  5. Pyszota 🙂 Dziękuję za ten przepis :* Szybko,tanio i przede wszystkim zdrowo 🙂 Czekam na kolejne przepisy 🙂

  6. U mnie też wyszły strasznie twarde. Kolejną porcję piekłam tylko 30 minut i jest ok. Tylko lekko zarumieniły się.

  7. Pychota. Dzięki za przepis, zrobiłem z trzech torebek kaszy (300g) wiórków i miodu i cukru trzcinowego dodawałem na oko, sprawdzając na bieżąco smak. Pamiętajmy że taką masę możemy wcinac bezkarnie – w końcu to ugotowana jaglanka 🙂 Pozdrawiam!

  8. Robiłam już nie raz, rewelacja. Ale zajechałam blender przez te ciasteczka.
    Czym miksujecie masę? Jest gęsta i mój blender 600W nie przeżył tego zbyt długo. Muszę teraz coś kupić, a chcę wiedzieć jaki sprzęt daje rade

    • Pewnie masa wyszła rzadsza i herbatniki mocniej nasiąkły… Może bezpieczniej nie używać papieru, tylko wysmarować formę tłuszczem?

  9. Pycha! Za pierwszym razem wyszly mi idealne, ale pieklam tylko 20, inaczej by sie spalily. Za drugim razem dalam chyba za duzo kokosu, bo byly strasznie suche i bez herbaty/kawy ciezko sie jadlo. Teraz sie pieka nastepne, zobaczymy co wyszlo. Dzieki za taki smaczny i zdrowy przepis. Bede do niego czesto wracac.
    Ps. Przy drugich tez zajechalam blender.

    • Ja daję tyle samo. Choć są głosy, że kokosanki są bardzo słodkie, więc jeśli ktoś nie jest zwolennikiem bardzo słodkich ciastek, to można dać mniej;)

  10. Zrobiłam wczoraj 3blach !! Rewelacja! Łatwe ,tanie , bardzo smaczne. Ważne żeby je dobrze podpiec, na chrupiące czyli złoto pomarańczowo . Wielkie dzięki za ten przepis 🙂

  11. Witam , po zblendowaniu ugotowanej kaszy z cukrem i wiorkami kokosowymi jaka ma byc konsystencja tej masy ?pozdrawiam serdecznie

  12. Mieszam składniki drewnianą łyżką gdy kasza jest gorąca. Nie chciałoby mi się myć blendera 🙂 i tak są smaczne.

Skomentuj