Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne waniliowe 3,5 szklanki (po 250 ml)
- herbatniki do wyłożenia formy i przykrycia ciasta
- ew. cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku
Herbatniki przełożone kremem z kaszy jaglanej – błyskawiczne ciacha a’la Napoleonki. Trzy składniki i minimum pracy. Fajny deser dla dzieciaków.
Wykonanie:
- 1 szklankę kaszy jaglanej bardzo dokładnie przepłukuję wodą. Zalewam 2,5 szklankami mleka roślinnego waniliowego (u mnie sojowe) i gotuję, aż kasza będzie bardzo miękka (około 20 minut). Możecie użyć mleka naturalnego oraz dodać wanilię i dowolne słodzidło do smaku.
- W międzyczasie formę do ciasta (u mnie 35 x 25 cm) wykładam herbatnikami.
- Do kaszy dodaję jeszcze jedną szklankę mleka i blenduję na gładką masę. (Jeśli lubicie bardzo słodkie desery, masę możecie dodatkowo dosłodzić).
- Masą zalewam herbatniki.
- Przykrywam kolejną warstwą herbatników.
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
- Ciasto możecie dodatkowo polać czekoladą lub posmarować ulubionym dżemem i posypać płatkami migdałowymi.
- Przed podaniem kroję w kwadraty lub prostokąty.
Smacznego!
Wegańskie herbatniki? Jakieś rady gdzie znaleźć, czy może przeoczyłem fakt że większość jest wegańska?
Lidlowe są wegańskie:)
Dzięki, właśnie się nimi zajadam 🙂
:)))
W Dino też są Apetitki 🙂
A na krowim mleku mogą być?
mogą:)
Zrobione, są obłędne, najlepsze na drugi dzień, dzięki za pomysł! Aha, mleko faktycznie musi być waniliowe, naturalne (innego nie było w sklepie) nie zabija gorzkiego smaku kaszy. Ale i tak pyszne jest, ja pod górną warstwę herbatników dałam dżemu.
Ooo, może być fajne z dżemem:) Ja jagielniki często robię na mleku naturalnym i zawsze wielokrotnie płuczę kaszę, żeby nie było goryczki (choć czasem i tak jest trochę wyczuwalna, to chyba zależy od firmy…)
Hej, żeby kasza jaglana nie była gorzka, wystarczy zanim się wypłucze zalać przegotowaną wodą i na chwilkę zostawić, potem przepłukać i normalnie ugotować tak jak w powyższym przepisie. :)))
No właśnie, niektórzy przepłukują jaglankę wrzątkiem, ja zawsze kilkakrotnie płuczę zimną wodą, a jak ma być na sypko, to najpierw prażę na sucho a potem przepłukuję. Ale muszę wypróbować sposób z gorącą wodą:)
Ja moczę na noc jak nie zapomnę. Wtedy w ogóle nie czuć goryczki.
A ta ilość składników jest na jaką blaszkę?
Jestem poza domem, ale jak tylko za parę dni wrócę, to zmierzę i podeślę:) Ale to taka duża prostokątna blaszka.
Dzięki, takie info wystarczy 🙂
Zrobiłam wczoraj. Dziś spróbowałam i nagle nie ma połowy. Jest obłędne. Fantastyczny przepis.
:)))
Zrobiłam. Łatwizna. Nawet z miesięcznym dzieckiem znalazłam czas. Nie lubię kaszy jaglanej i próbuję ją oswoić. W tym wydaniu jest naprawdę pyszna. Tylko ja bym doslodzila, czym najlepiej? Dziękuję za super przepis.
Super:) Dosłodzić można wszystkim, a najlepiej czymś neutralnym: cukrem, ksylitolem, syropem z agawy, syropem klonowym itp
Bardzo smaczne są te mini napoleonki 🙂 świetny przepis, prosty, nieskomplikowany i pyszny 🙂
Cieszę się:)
Czy napoje sojowe z Biedronki nadają się do tych przepisów?
Pewnie:)
A czym najlepiej zastąpić herbatniki? Czy popping z amarantusa pasuje do kaszy jaglanej? (jestem na diecie bezglutenowa i bezcukrowej)
Hmmm… Ktoś ma jakiś pomysł?
Zrobiłam spód z poppingu jaglanego (popping + kakao i woda) – rewelacja!
masa mi się strasznie rozjechała, robiłam na mleku bez laktozy, w proporcjach takich, jak tu są podane (następnym razem nie dam po prostu tej 3 szklanki mleka)
Wyszedł deser w pucharkach – na spodzie kakaowy popping jaglany, na to masa jaglana i na górę wisienki. Pycha!
brzmi super…:)
a co myslicie o zwyklym mleku z dodatkiem cukru waniliowego?
Dosłodzić można bananami albo daktylami (zmielone chyba najlepiej). Polewa z daktyli mleka i kakao też 😉
Aby pozbawić kaszę jaglaną goryczki należy przepłukać ją wrzątkiem. Proste. Stosuję od zawsze 🙂
Baardzo fajne! Czy jest to bardzo kaloryczne?
Myślę, że jak na deser to całkiem dietetyczne;)
Kochani, zeby sie pozbyc goryczki w jaglance, trzeba ja dobrze oplukac i przelac wrzatkiem, zawsze dziala, niezaleznie od firmy😉
zamiast herbatników można dać krakersy, będzie bardziej jak napoleonka
Przepis bardzo prosty i praktyczny. Dziękuję wypróbowałam. Dosłodziłam ksylitolem 🙂
A czy mozna znalezc herbatniki bez cukru? Przepis ciekawy
Ja się nie spotkałam, ale też specjalnie nie szukałam..;) Może ktoś coś?
SlodZic mozna syropem daktylowym.kroisz 5daktyli i zalewasz niecałą połową szklanki gorącej wody.po godz blendujesz i masz syrop
Dokładnie, to chyba najzdrowsze naturalne słodzidło:)
Mleko kokosowe tez może być? ☺
No jasne:)
Można dodać mleko czekoladowe sojowe? Zamiast waniliowego?
no pewnie, będą czekonapoleonki:)
Na mleku sojowym masa jest gorzka. Następnym razem zrobię na zwykłym mleku krowim.
Masa jest gorzka nie od mleka a od kaszy. Trzeba ją przelać wrzątkiem a potem przepłukać kilka razy zimną wodą jak jest napisane w kom wyżej
Zrobilam na mleku krowim dodalam cukru waniliowego i troche poslodzilam. Przepyszne 🙂 tylko masa strasznie sie rozłazi przy krojeniu. Dalam za duzo mleka? Robilam z pol porcji.
A proporcje takie jak w przepisie? W takich proporcjach mi wychodzi idealnie takie jak lubię, niezbyt zbite ale łatwe do krojenia.
wydaje mi się, że proporcje takie same, ale mogłam coś pomieszać, nigdy nie byłam dobra z matematyki 😉 następnym razem zrobię z całej porcji, wtedy powinno wyjść jak należy. w sobotę zrobiłam mniej, bo nie byłam pewna czy będzie mi smakować, ale jest przepyszne! Nawet moja córka zjadła ze smakiem 🙂 – oczywiście nie wiedziała, z czego jest ta „napoleonka”, ona w życiu by kaszy jaglanej nie ruszyła z talerza. dziękuję za super przepis!
:)))
ja zrobiłam na mleku owsianym, wyszło super, ale następnym razem dodam trochę miodu 🙂
🙂
czy można zrobić te ciasto na mleku kokosowym?
Myślę, że tak:)
Zamierzam je zrobić na święta, choć ostatnio wszelkie słodkie wynalazki z kaszy jaglanej mi nie smakowały 🙁 Poszukam tylko herbatników bez cukru, a jeśli się nie uda to myślałam o macy z Carrefoura lub krakersach, ciekawa jestem jak w przypadku słonych krakersów by to smakowało.
Polecam slodzic miodem 😉
Ja jeszcze dodaje wiorki kokosowe wczesniej zarumienione do pomaranczowego kolorku na suchej patelni 😉 I mieszam kasze z miodkiem i wiorkami 😉 Mozna rowniez dodac maselko ,albo np olej kokosowy i robic kulki ,zamiast herbatnikow i bedziemy miec zdrowe rafaello 😉
A czy trzeba wykładać blaszkę papierem ? czy tak po prostu herbatniki i masa na to i herbatniki ? 🙂
Ja nie wykładam papierem, „ciasto” ładnie odchodzi od formy:)
A ja zaszalałam 🙂 dodałalam dżem z borówki lub jagodowy, zależy jaki miałam pod ręką, bitą śmietanę i scieralam gorzka czekoladę. A do masy cukier wanilinowy na zwykłym mleku. Pyyyycha 🙂 więcej kalorii niż w Waszych wariacjach, ale cóż 🙂 czasem można 🙂
Ekstra!
Dzięki za pomysł jest super!
🙂
niestety nie u mnie nie ma możliwości pokrojenia na kawałki… Po całej nocy w lodówce masa jaglana nie zastygła. Wszystko robiłam wg przepisu i nie wiem, co poszło nie tak???
Oczywiście nie przeszkadzało mi to jeść łyżeczką prosto z blachy;p pyszny jaglany deser:)
Ech… szczerze mówiąc nie mam pojęcia… Od czasu do czasu dostaję informację, że któryś z jagielników nie stężał… Może ktoś z Was ma pomysł, dlaczego czasem tak się może dziać? Mi przy takich proporcjach zawsze wszelkie jagielniki nadają się do krojenia.
pewnie kasza nie dogotowała się i w efekcie nie wypiła płynu, wiec nie stężała, albo po pprstu płynu było za dużo i dlatego nie stężała, trzeba mieć pewność przy tego roddzaju ciastach że masa na pewno wypiła całe mleko, inaczej nie ma szans stężec
A można zastąpić kaszę jaglaną kaszą manną?
można:)
Myślicie, że wyjdzie jak zamiast herbatników da się wafle? Łatwiej znaleźć wegańskie wafle niż herbatniki.
Nie probowalam,nie wiem czy nie rozmiekna za bardzo.jak przetestujesz,to daj znac:) a herbatniki weganskie kupuje w Lidlu;)
Wow. Ale to jest niesamowicie proste i szybkie. Jako beztalencie kulinarne zrobiłam i wyszło pysznie!
;-))
Hmm, na liście składników jest 3,5 szklanki mleka, a w przepisie 2,5… Ale chyba lepiej 2,5?
gotuję w 2,5, a później dodaję jeszcze jedną,jak w przepisie;)
No to ju znalazlem zadanie dla zonki na weekend. Dzieki za przepis 😉
Ile porcja może mieć kalorii?
Ktoś policzy?
1 szklanka kaszy – 620kcal + 3,5 szkl mleka sojowego waniliowego 480kcal + herbatniki ok 30 szt = 15 porcji na wielkość jednego herbatnika 🙂 to 430 kcal czyli w sumie 1530kcal tzn 1 porcja to 102kcal (w porcję wchodzi masa + 2 herbatniki). Oczywiście wszystko zależy od tego, jak wysoka ma być wasza napoleonka, ale myślę że 15 porcji z tego przepisu wyjdzie 🙂 Mam nadzieję, że pomogłam <3
dzięki!:)
Jeśli użyjecie mleka np. migdałowego + erytrol kaloryczność będzie niższa 🙂 bo takie mleko będzie miało w sumie tylko 260kcal (kokosowe podobnie) i tak samo kalorycznie kształtuje się mleko sojowe bez cukru. Wtedy porcja to ok 80-90 kcal 🙂
Przepyszne! Dodałam tylko odrobinę dżemu żurawinowego przed nałożeniem na wierzch herbatników i wyszło bardzo smacznie 🙂 będę wracać do tego przepisu na pewno. Pozdrowienia
🙂
A próbował ktoś wykonać ten deser używając płatków jaglanych? Pacze, pacze 🙂 a mam płatki i nie wiem czy cosik z tego bedzie :-)?
Zrobione, częściowo zjedzone 😜 masa po 3 godzinach była ładnie ścięta. Ja myślę że te problemy z lejaca się masa to przez to, że za wcześnie wyłączacie kaszę. Moja gotowała się około 30 minut, ostatnie 5 minut cały czas ja mieszalam. Była dobrze odparowana i wyglądała jak gęsta papka. Blendowalam ja w thermomixie i powoli dodawałam ta ostatnia szklankę mleka. Wkładając ja na blaszkę wiedziałam, że nie będzie żadnego problemu z tężeniem masy. Jedyne co mi wyszło inaczej to to że pomimo takich samych wymiarów blaszki moją napoleonka jest o połowę mniejsza. Zyskała akceptacje mojej córki, która uwielbia słodycze i jeszcze nie udało mi się jej przekonana do żadnych zdrowych słodkości. Tym razem stwierdziła: jest spoko, możesz robić 😁
Super:) Dzięki za wskazówki!
Jaglaną kaszę plukalam gorąca wodą …moczylam… płukałam zimną wodą…. nadal gorzka 🙁
poważnie? Moze wina kaszy…?
Pycha, tylko masa w połowie taka jak Twoja. Dlaczego?
może większa forma?