Składniki na 4 porcje:
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 4 filiżanki (po 200 ml)
- daktyle 1 filiżanka (200 ml)
- kakao 4 łyżki
- sok z połówki cytryny
- cukier z wanilią (ew. ekstrakt, pasta) 1 łyżka
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 3 łyżek ksylitolu)
- maliny 1 szklanka (250 ml)
- kakao do posypania
- olej kokosowy 1 łyżka
- sól 1/4 łyżeczki
Wegańskie sernikobrownie na bazie kaszy jaglanej, zamknięte w słoiczki, które można zabrać na wynos.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam wrzątkiem na pół godziny lub gotuję przez kilka minut na parze.
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 4 filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (ok. 15-20 minut).
- Na dnie słoiczków układam maliny.
- Do kaszy dodaję łyżkę oleju kokosowego, blenduję na gładki budyń (ja używam tego blendera) i dzielę na pół.
- Do jednej części dodaje sok z cytryny, wanilię, słodzę do smaku i ponownie blenduję.
- Masę wykładam do słoiczków i układam na niej maliny.
- Do drugiej części kaszy dodaję odsączone daktyle, kakao, sól i blenduję dokładnie.
- Kakaową masę wykładam do słoiczków.
- Przed podaniem deser posypuję kakao i ozdabiam malinami.
Smacznego!
Przepycha. Tylko malin dałem duuużo więcej 🙂 dzięki za ten przepis <3
super! smacznego życzę;)
Ile wychodzi takich słoiczków?
4 słoiczki
Zapowiada się pysznie!
A masa jest podzielona na równe części czy tej z kakao jest jednak mniej (tak to wygląda na zdjęciu).
możesz podzielić wedle fantazji:)