Składniki na kilka porcji:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne 4 szklanki (po 250 ml)
- cukier trzcinowy lub melasa (ew. ksylitol/erytrol) do smaku (u mnie 6 łyżek)
- orzeszki ziemne solone 1 szklanka
- gorzka czekolada 2 tabliczki (po 100 g)
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
Deser z kaszy jaglanej w słoiczkach, idealny do zabrania na wynos. Tym razem w wersji o smaku Snickersa, z gorzką czekoladą, karmelem z daktyli i słonymi orzeszkami ziemnymi.
Wykonanie:
- Daktyle zalewam szklanką gorącej wody na dwie godziny lub na noc.
- Kaszę dokładnie przepłukuję wodą i zalewam 4 szklankami mleka roślinnego.
- Gotuję, aż kasza się rozgotuje (około 20 minut).
- W międzyczasie blenduję daktyle razem z wodą, w której się moczyły (ja używam tego blendera), a orzeszki rozdrabniam w moździerzu, malakserze albo tłuczkiem.
- Pod koniec gotowania kaszę słodzę, a następnie blenduję.
- Czekoladę łamię na kostki, wrzucam do małego garnka, dodaję ok. 10 łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Do słoiczków nakładam na zmianę warstwy kaszy, karmelu z daktyli, czekolady i orzeszków.
- Po ostygnięciu wstawiam do lodówki.
Smacznego!
Wow, boskie!
Zapraszam do mnie – http://www.jedzrosliny.blogspot.com
jakie wspaniałości w tym słoiczku:)
Moja mama robi podobne, ale bez czekolady tylko z powidłami , dżemami 🙂 Polecam z malinami.
Co zrobić z wodą, w której były daktyle?
Blenduję razem z wodą, już dopisuję:)
Witam, wygląda bardzo apetycznie, jednak zastanawia mnie skąd i ile bierzemy tego karmelu? On ma być z puszki? Nie widzę tego w składnikach 🙂 Pozdrawiam
„karmel” jest z daktyli;)
Karmel, w sensie daktyle? Daktyle pochłaniają ta ilość wody czy trzeba odcedzać?
Daktyle blenduję razem z wodą, już dopisuję:)
Chyba zaraz wezmę się za przygotowanie 🙂
Na ile porcji jest podany przepis?
4 słoiki po 250 ml.
a ile tych sloiczków wychodzi mniej więcej? i ile mogą sobie postać w lodówce?
4 słoiki po 250 ml. Myślę, że postoją kilka dni…
A ile porcji takiego deseru wychodzi z przepisu? Ślinitoku dostałam 😛
4 słoiki po 250 ml:)
Mleko roślinne gdzie kupić
np. w Biedronce sojowe, w Lidlu sojowe albo ryżowe, w Rossmanach, w supermarketach
A czy mleko musi być roślinne ? 🙂 Czy może być zwykłe, krowie?
Myslę, że może być krowie:)
Ile kalorii ma jedna porcja? 😉
nie znaju… ale na pewno zdrowe kalorie;)
Wygląda przepysznie 👌
Pytanko? A bardzo kaloryczne te pysznosci?
nie liczyłam, jak ktoś policzy, to prosimy o info:)
A ile taka jedna porcja może mieć kalorii?
nie wiem ile, ale na pewno zdrowe kalorie;)
A daktyle mogą być suszone? Jakie wg przepisu?
tak, suszone:)
Pingback: Życiowe słodkości
Zrobiłam wczoraj, przepis jest po prostu genialny. Wyszło przepyszne 🙂 natomiast w istocie lepiej nie liczyć kalorii..
Cieszę się!:)
A skąd lub po czym słoiczki? Bo fajnie wyglądają:)
Wygląda mega apetycznie:)
po jakichś przetworach, prawda, że fajne?:)
W Biedronce są czasem dżemy pigwowe lub pomarańczowe w takich słoiczkach, jakiejś francuskiej firmy. Pojawiają się zawsze na tematycznych tygodniach.
A jaka powinna być konsystencja?
Mnie wyszło konsystencji budyniu, czy to dobrze?
na ciepło jak budyń, po schłodzeniu bardziej zbity
Zrobilam, przepyszny deser 🙂
ile takie cudo ma kalori?
no właśnie wszyscy pytają, kto policzy?:)
Po przeliczeniu na kalkulatorze kalorii wyszło mi, że jedna porcja (słoiczek) to około 700 kalorii, przy założeniu, że – jak pisze autorka przepisu – jest on na 4 słoiczki.
Liczyłam dla mleka sojowego bio oraz dla krowiego 1,5% – wychodzi podobnie. Najwięcej kalorii to oczywiście te 2 tabliczki czekolady 😉 Ale w końcu to dział desery, to kalorie muszą być.
ulala:) tak myślę, żeby go odchudzić można połowę mleka zastąpić wodą, osłodzić ksylitolem albo stewią no i zrobić cieńszą warstwę czekolady;)
A gdzie można dostać takie słoiczki? Jedzenie wygląda bardzo apetycznie:)
Słoiczki są po przetworach:) Chyba jakieś francuskie dżemy w nich były. Teraz wypatruję więcej do kompletu;)
słoiczek wyszedł wyśmienity, zamiast cukru trzcinowego użyłam ksylitolu 4 łyżeczki i deser wyszedł wspaniale. Polecam ten przepis:)
jupi:)
Ja tez zrobiłam wlasnie teraz ale moja kasza po zbledniwanou nke jest taka gładka jak to widać na zdejcii a raczej taka zbita 🙁 cos nie gak zrobiłam??
to zależy w dużej mierze od blendera, ale też od czasu blendowania i ilości płynu. Im rzadsza masa, tym łatwiej ją dobrze zblendować..
Pingback: Jaglany deser z daktylami, słonymi orzeszkami i czekoladą a'la snickers - Thermomix Przepisy
Świetny przepis, zrobię na poniedziałek do pracy 🙂
A mam jeszcze pytanie, gdzie najlepiej kupować daktyle?
Do gotowania zazwyczaj kupuję hurtowo w internecie, ale jako przekąska, najpyszniejsze są z Rossmana Ener Bio;)
Są przepyszne, jednak czekoladę zrobiłam sama, gdyż ciężko znaleźć bez konserwantów. Dałam masło klarowane, kakao i cukier trzcinowy. Pycha:)
:)))
Bardzo smakowite 🙂 Takze chcialabym przy okazji powiedziec ze masz bardzo fajna strone – fajnie sie przeglada ze wzgledu na uklad i przestronnosc a i drukowanie wychodzi bardzo ladnie 🙂
Dzięęęękiiiii!;)
Zrobiłam dzisiaj- rewelacja! Nawet dla pozostałej części rodziny, która na słowo ,,fit” ucieka 🤣🥰
och:)
Błagam o radę, potrzebuję czegoś, co zmieli mi orzechy na gładko, w czym mielicie? Bo nie wiem już co kupić, mam blender ręczny, blender do smoothie i młynek do kawy, nic nie daje rady…
Chyba tylko blender kielichowy o dużej mocy..
Podobno można zmielić orzechy na gładko w maszynie do mielenia mięsa. 3-4razy przypuszczając całą masę. Sama mam sporą paczkę orzechów. Spróbuję w tym tygodniu zrobić masło orzechowe.:)
http://veganbanda.pl/index.php/recipe/test-blendera-g21-smart-smoothie-vitality-rabat-100-zl/
Ale snickers! Robię jutro! Właśnie idę zalać daktyle! 🙂
Pyszne! Dwa dni temu dostałam do spróbowania i właśnie robię swoje 🙂
🙂
Banalne pytaniem, czym udaje Ci się tak zmiksować na gładką masę tą kaszę jaglaną?
Mocnym blenderem kielichowym albo ręcznym z metalową końcówką, ale ręcznym trzeba dłużej blendować
Na odchudzenie tego przepisu zamiast gorzkiej czekolady (-1000kcal) zrobilam polewe z gorzkiego kakao, odzywki bialkowej, wody i pasty kokosowej, wyszlo 6 sloiczkow po ok ~400kcal 😋 Pyszne!
ale mam smaka !chciałabym jutro zrobić te pyszności, tylko mam pytanie , czy płatki jaglane tez będą ok ? Jestem w niemczech , wiem ze płatki są a kaszy jaglanej nie widzialam …
możesz użyć płatków:)
hej !a czy deser uda się z płatków jaglanych ?
o dziękuję za odp , nie zauwazylam 😁
Właśnie mi się snikersy chlodza w lodowce, czekam na poranek mialam ochote zjesc od razu 😁 też czekoladę zastąpiłam kakao + smietanka ryzowa bo nie moglam znalezc czekolady bez cukru.
A na ciepło też dobre:)
Witam! Bardzo prosze o.pomoc.mam tylko świeże daktyle-jak zrobić z nich ten krem?:)
Świeże wystarczy po prostu zblendować z dodatkiem wody albo mleka roślinnego
Deser Perfekcyjny !!!Często do niego wracam.Fit nie fit smakuje każdemu 🙂
Cieszę się:)
BINGO !
Super !
Tak – to jest to !
dlaczego z kaszy zrobil mi sie glut a nie taki kremowy jak u Ciebie? co schrzanilam?
dobrze zblendowałaś? Ja ostatnio mam wypaśny blender i jaglanka jest faktycznie zblendowana na aksamitny krem, wczesniej jak używałam ręcznego lub malaksera, to była troche grudkowata, ale też ok
może faktycznie mam beznadziejny blender ręczny… potem próbowałam ratować w termomixie ale już po jabłkach, sam deser w smaku super!
Deserek jest mega kaloryczny niestety.
kasza jaglana, zakładając 100 g 350 kcal
2 czekolady 1000 kcal
mleko sojowe 360 kcal
orzeszki 1400 kcal
daktyle 400 kcal
cukier 130 kcal
Całość jakieś 3800 kcal podzielić na 4 daje prawie 1000 kcal w słoiczku??? Czyli połowa dziennego zapotrzebowania energetycznego? Czy może coś źle liczę?
Właśnie zrobiłam, rodzina zaaprobowała entuzjastycznie 😉 przy czym moja wersja ma więcej czekolady i trochę orzechów włoskich, bo akurat leżą.
Ekstra! Smacznego:)
Deser jest bardzo smaczny ! Polecę na pewno znajomym 🙂 I nie wszystko zawsze musi być fit 😉
Niestety w przepisie jest czekolada, a to już wyklucza przepis jako wegański, ponieważ zawiera mleko 🙁 dla mnie jest to bardzo ważny element, ponieważ wszystko co na mleku, zawiera laktozę – a mam nietolerancję.
Używam tylko gorzkiej czekolady bez dodatku mleka. Większość gorzkich czekolad go nie zawiera, ale warto czytać skład, bo niektóre firmy dodają.
Przepis idealny pod każdym względem – wizualnie, językowo (bez zbędnego paplania i POPRAWNY nawet pod względem interpunkcyjnym, co teraz należy do rzadkości), składnikowo i smakowo. Z powodu zalewu tekstu źle pisanego często odechciewa się czytać nawet przepisy, a tu będę zaglądać!!!
Przepis idealny pod każdym względem – wizualnie, językowo (bez zbędnego paplania i POPRAWNY nawet pod względem interpunkcyjnym, co teraz należy do rzadkości), składnikowo i smakowo. Z powodu zalewu tekstu źle pisanego często odechciewa się czytać nawet przepisy, a tu będę zaglądać!!!
Bardzo się cieszę:)
Witam, czego można użyć zamiast daktyli?
innych suszonych owoców, melasy, tradycyjnego karmelu
A jaka czekoladę kupujecie, żeby była dla wegan?
Większość gorzkich czekolad na rynku jest wegańska. Ja lubię np. czekoladę Wawel.