Składniki na dużą miskę:
- herbatniki wegańskie (lub inne ciasteczka albo wegański biszkopt) ok. 200 g
- mocna kawa 1 filiżanka (200 ml)
- likier amaretto 6 łyżek
- maliny 1 szklanka (250 ml)
- dżem malinowy 1 słoik (200 ml)
- kakao do posypania
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne 4 szklanki (po 250 ml)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- cukier/ksylitol/erytrol 5 łyżek
- mleko kokosowe 1 puszka (400 ml)
Wegańskie tiramisu z kaszy jaglanej. Pyszny, włoski deser w zdrowszej, roślinnej wersji.
Wykonanie:
- Mleko kokosowe wstawiam na noc do lodówki.
- Parze filiżankę mocnej kawy i odstawiam do ostygnięcia.
- Do kawy dodaję amaretto.
- Herbatniki maczam w kawie i wykładam nimi dno miski.
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam 4 szklankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (ok. 15-20 minut).
- Dodaję wanilię, słodzę, dodaję gęstą część mleka kokosowego i blenduję dokładnie (ja używam tego blendera).
- Połowę masy przekładam na herbatniki.
- Smaruję konfiturą malinową i posypuję malinami.
- Na warstwę malinową wykładam pozostałą część kaszy.
- Schładzam w lodówce, najlepiej przez noc.
- Przed podaniem posypuję kakao.
- Deser nakładam łyżką.
Smacznego!
Czy likier można pominąć, a kawę zastąpić inką?
oczywiście:)