Składniki na formę 22 x 22 cm:
- wegańskie herbatniki lub ciasteczka 1 opakowanie ok 100 g
- zaparzona mocna kawa (w wersji dla dzieci zbożowa) 1 filiżanka (200 ml)
- dojrzałe banany 4 sztuki
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- masło orzechowe 1 czubata łyżka
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 4 filiżanki (po 200 ml)
- cukier/ksylitol/erytrol/syrop klonowy do smaku (u mnie 5 łyżek erytrolu)
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- pestki słonecznika pół filiżanki (100 ml)
Pyszny deser z kaszy jaglanej, będący połączeniem banoffee i tiramisu 🙂 Składa się z kawowej warstwy ciasteczkowej, bananów, warstwy karmelowej, waniliowej warstwy jaglanej, czekolady i prażonego słonecznika. Uwielbiam go 🙂

Jaglany bananowiec
Wykonanie:
- Zaparzam filiżankę mocnej kawy.
- Daktyle wsypuję do szklanki i zalewam gorącą wodą.
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłukuje wodą.
- Zalewam 4 filiżankami mleka roślinnego i gotuję, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn (ok. 15-20 minut).
- Herbatniki maczam w kawie i wykładam nimi formę lub miskę.
- Daktyle blenduję razem z wodą, w której się moczyły i z czubatą łyżką masła orzechowego.
- Banany kroje wzdłuż i układam na herbatnikach.
- Zalewam daktylowym karmelem.
- Do gorącej kaszy dodaję cukier z wanilią, słodzę do smaku i blenduję (ja używam tego blendera).
- Wykładam do formy jako kolejną warstwę.
- Pestki słoneczniku prażę na suchej patelni, aż się zarumienią.
- Czekoladę łamię na kostki i umieszczam w garnuszku.
- Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego lub wody i podgrzewam powoli, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Roztopioną czekoladą polewam masę jaglaną.
- Posypuję pestkami słonecznika.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa stężała.
- Porcje nakładam łyżką.
Smacznego!

Jaglany bananowiec
Czy kaszę jaglaną można czymś zastąpić? Nie mogę jej jeść
A kasza manna albo kukurydziana?
Czym można zastąpić masło orzechowe, niestety dzieciątko ma uczulenie 😊
a pasta tahini?
A czy czekolada nie robi się jak skorupa? Za każdym razem robiąc taką polewę, czekolada zastyga na kamień…
jak wolisz, żeby była bardziej miękka, dodaj więcej mleka roślinnego albo oleju
A jakiego mleka roślinnego używałaś? Owsiane nada się?
ja użyłam sojowego, ale owsiane też się nada:)