Składniki:
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (np. sojowe) pół szklanki (125 ml) do kremu i 4 filiżanki (po 200 ml) do kaszy
- masło orzechowe 4 czubate łyżki
- sól pół łyżeczki
- surowa kasza jaglana 1 filiżanka (200 ml)
- olej kokosowy 1 czubata łyżka
- cukier z wanilią 1 opakowanie
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 4 łyżki erytrolu)
Budyń z kaszy jaglanej z dodatkiem zdrowego kremu krówkowego na bazie daktyli i masła orzechowego.
Wykonanie:
- Przygotowuję krem krówkowy tak jak w tym przepisie.
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam 4 filiżankami mleka roślinnego i gotuję około 15-20 minut, aż kasza będzie miękka i wchłonie płyn.
- Do gorącej kaszy dodaję olej kokosowy, cukier z wanilią, słodzę do smaku i blenduję na gładki budyń (ja używam tego blendera).
- Budyń nakładam do słoiczków i ozdabiam kremem krówkowym.
- Podaję na ciepło lub na zimno. Zabieram też na wynos;)
- Spróbuj też jaglanego budyń w takiej, takiej lub takiej wersji.
Smacznego!
Brak komentarzy