Składniki:
- rabarbar ok 4 łodygi
- pasta tahini 1-2 łyżki
- cukier/ksylitol/dowolny jasny syrop do smaku (u mnie 2 łyżki do sosu i 2 do kremu)
- kasza jaglana sucha 1 filiżanka (200 ml)
- żurawina suszona 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 2 filiżanki
- truskawki 2 filiżanki
Lekki deser lub śniadanie w sezonie truskawkowo-rabarbarowym. Polecam zrobić w słoiku i zabrać na wynos do pracy;)
Wykonanie:
- Rabarbar myję, obieram, kroje na kawałki i duszę pod przykryciem z odrobina wody, aż zmięknie (20-30 minut).
- Dodaję pastę tahini i dosładzam do smaku (ja dodaję 2 łyżki ksylitolu). Krem możecie zblendować.
- Kaszę jaglaną gotuję do miękkości (około 20 minut). Pod koniec gotowania dorzucam żurawinę.
- Do kaszy dodaję mleko roślinne (np. domowe mleko kokosowe – przepis tutaj), truskawki i blenduję na gładki krem.
- Jeśli wolicie słodszy deser, krem możecie dosłodzić (ja dodaję 2 łyżki ksylitolu).
- Krem przekładam do naczyń. Na wierzch nakładam warstwę sosu, ozdabiam truskawkami lub żurawiną.
- Schładzam w lodówce.
Smacznego!
Wszyscy współpracownicy zazdrościliby takiego drugiego śniadania 🙂
Pyszny krem a’ la „jogurt” dla tych, którzy nie mogą jeść nabiału.
🙂