Jaglany torcik daktylowy bez pieczenia

  • 35 min
  • 6 składników
95%

Składniki:

  • kasza jaglana surowa 2 filiżanki (po 200 ml)
  • mleko roślinne 6 filiżanek (po 200 ml)
  • daktyle 1 szklanka (250 ml)
  • krakersy 1 opakowanie (175 g)
  • gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
  • owoce sezonowe do ozdoby

Lekki tort z kaszy jaglanej i daktyli. Ciasto bez pieczenia. Z gorzką czekoladą i sezonowymi owocami.

DSC_4143_2

Jaglany torcik daktylowy bez pieczenia

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję, aż będzie bardzo miękka (około 20 minut).
  2. Pięć minut przed końcem gotowania do kaszy dodaję suszone daktyle.
  3. Kaszę razem z daktylami blenduję na gładką masę.
  4. Formę do ciasta (u mnie 20 x 20 cm) wykładam krakersami.
  5. Na krakersy nakładam 1/3 kaszy, na kaszę kolejną warstwę krakersów, następnie 1/3 kaszy, kolejną warstwę krakersów i znowu kaszę.
  6. Czekoladę rozpuszczam w 2 łyżkach oleju, mleka roślinnego lub wody i polewam nią tort.
  7. Ozdabiam owocami sezonowymi.
  8. Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.

Smacznego!

DSC_4124_2

Jaglany torcik daktylowy bez pieczenia

DSC_4178_2

Jaglany torcik daktylowy bez pieczenia

DSC_4129_2

Jaglany torcik daktylowy bez pieczenia

19 komentarzy

    • hmmm, może są jakieś bezglutenowe herbatniki? Nie orientuję się specjalnie w bezglutenowych produktach, może ktoś coś podpowie?

  1. Pokusiłam sie o zrobienie torcika i wyszedł genialny!!! Przepyszny! Niebiański! Wielka micha zniknęła w ciągu 2 dni. Moglabym go jesc bez konca. Slodkawa masa jaglana lekko kontrastujaca ze slonawa warstwą krakersow. Poprostu cudo! Prosze o wiecej takich przepisów.

  2. To i ja dziś zrobię , bo wygląda smakowicie, a wszyscy chwalą, więc musi być pyszny 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  3. Zrobiłam i faktycznie wyszedł pyszny. natomiast miał strasznie wodnistą konsystencję, u mnie masa nie zgęstniała. Jak długo trzymacie w lodówce przed podaniem?

    • A proporcje takie jak w przepisie? U mnie z tych proporcji jest dość zbity… I wystarczy ok. godzina w lodówce. Ale możesz następnym razem ugotować kaszę w mniejszej ilości mleka.

Skomentuj