Składniki:
- kasza jaglana surowa 2 filiżanki (po 200 ml)
- mleko roślinne 6 filiżanek (po 200 ml)
- daktyle 1 szklanka (250 ml)
- krakersy 1 opakowanie (175 g)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- owoce sezonowe do ozdoby
Lekki tort z kaszy jaglanej i daktyli. Ciasto bez pieczenia. Z gorzką czekoladą i sezonowymi owocami.
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą, zalewam mlekiem roślinnym i gotuję, aż będzie bardzo miękka (około 20 minut).
- Pięć minut przed końcem gotowania do kaszy dodaję suszone daktyle.
- Kaszę razem z daktylami blenduję na gładką masę.
- Formę do ciasta (u mnie 20 x 20 cm) wykładam krakersami.
- Na krakersy nakładam 1/3 kaszy, na kaszę kolejną warstwę krakersów, następnie 1/3 kaszy, kolejną warstwę krakersów i znowu kaszę.
- Czekoladę rozpuszczam w 2 łyżkach oleju, mleka roślinnego lub wody i polewam nią tort.
- Ozdabiam owocami sezonowymi.
- Po przestygnięciu wstawiam do lodówki, żeby masa zgęstniała.
Smacznego!
A czym można zastąpić krakersy? Jestem bezglutenowa 😥
hmmm, może są jakieś bezglutenowe herbatniki? Nie orientuję się specjalnie w bezglutenowych produktach, może ktoś coś podpowie?
Jakie krakersy najlepiej pasują, której firmy?
Myślę, że każde. ja sprawdzałam, żeby nie miały tłuszczu utwardzonego i nabiału.
A można czymś zastąpić daktyle?
Można pominąć i posłodzić masę jaglaną:)
Jaka wielkosc ma twoja forma?
20 x 20
Pycha. Dodałam do masy z kaszy łychę masła orzechowego i łychę masła migdałowego:)
mmm te masła pewnie dobrze mu zrobiły…:)
Pokusiłam sie o zrobienie torcika i wyszedł genialny!!! Przepyszny! Niebiański! Wielka micha zniknęła w ciągu 2 dni. Moglabym go jesc bez konca. Slodkawa masa jaglana lekko kontrastujaca ze slonawa warstwą krakersow. Poprostu cudo! Prosze o wiecej takich przepisów.
Ile to ciasto może mieć kaloriii?
Ktoś policzy?:)
To i ja dziś zrobię , bo wygląda smakowicie, a wszyscy chwalą, więc musi być pyszny 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂
🙂
Zrobiłam i faktycznie wyszedł pyszny. natomiast miał strasznie wodnistą konsystencję, u mnie masa nie zgęstniała. Jak długo trzymacie w lodówce przed podaniem?
A proporcje takie jak w przepisie? U mnie z tych proporcji jest dość zbity… I wystarczy ok. godzina w lodówce. Ale możesz następnym razem ugotować kaszę w mniejszej ilości mleka.
Czy całe mleko , w której gotowana jest jaglana ma sie wchłonąć?
tak:) Gotuj tak długo, aż się wchłonie, a kasza będzie bardzo miękka.