Składniki:
- krakersy 2 opakowania (ok. 360 g)
- kasza jaglana surowa 1 filiżanka (200 ml)
- mleko roślinne 3,5 filiżanki (po 200 ml) + kilka łyżek
- ciemny cukier trzcinowy/melasa (ew. inne słodzidło) ok. 5 łyżek
- masło orzechowe 1 słoik (350 g)
- gorzka czekolada 1 tabliczka (100 g)
- orzeszki ziemne prażone niesolone do posypania
Tort snickers bez pieczenia, dla tych, którzy nie mają czasu lub nie lubią piec biszkoptu;) Z kremem na bazie kaszy jaglanej i masła orzechowego.
Wykonanie:
- Kaszę jaglana bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Zalewam mlekiem roślinnym (3,5 filiżanki po 200 ml) i gotuję, aż będzie bardzo miękka i wchłonie płyn (15-20 minut).
- Słodzę do smaku, dodaję masło orzechowe i mieszam.
- Kaszę blenduję na gładki krem (ja używam tego blendera).
- Jeśli masa jest za gęsta, dodaje odrobinę mleka roślinnego w trakcie blendowania.
- Formę wykładam krakersami (u mnie 22 x 22 cm).
- Nakładam na zmianę krakersy i masę jaglaną (u mnie wyszły 4 warstwy krakersów i 3 warstwy kaszy).
- Czekoladę łamię na kostki i wkładam do garnuszka.
- Dodaję kilka łyżek mleka roślinnego i podgrzewam, mieszając, aż czekolada się rozpuści.
- Roztopiona czekoladą smaruje wierzch torcika i posypuję fistaszkami.
Smacznego!
Jakie krakersy używacie?
z Biedronki;)
Tak dla pewności – słone krakersy? 🙂
tak:)
Wyszedł pyszny!
Smacznego:)))
Filiżanka to.miarka u Ciebie 250 ml czy mniej.
200 ml 🙂