Jagoda kamczacka PLANTIN – właściwości i zastosowanie + KONKURS

100%

Jagody kamczackie, nazywane “jagodami wiecznej młodości” naturalnie występują w północnowschodniej Rosji, w Chinach, Japonii i Kanadzie. Medycyna ludowa tych krajów od wieków docenia ich lecznicze właściwości i niesamowity smak. W Polsce jagoda kamczacka jest ciągle mało znana, jednak powoli się to zmienia, ponieważ uprawa tych owoców w naszym kraju jest coraz częstsza. W tym poście chcę przybliżyć Wam produkty na bazie jagody kamczackiej firmy PLANTIN oraz opisać ich najcenniejsze właściwości a także pomysły na ich wykorzystanie.

Jagoda kamczacka PLANTIN

Jagoda kamczacka PLANTIN

WŁAŚCIWOŚCI

Owoce jagody kamczackiej są przez tubylczy lud Ajnów, zamieszkujący japońską wyspę Hokkaido nazywane “eliksirem życia”. Wiąże się to niewątpliwie z niesamowitymi wartościami odżywczymi tych owoców, które są przede wszystkim skarbnicą cennych antyoksydantów, zapewniających zdrowie i młodość. Medycyna ludowa od wieków ceni jagody kamczackie za właściwości wzmacniające, przeciwbakteryjne, obniżające ciśnienie tętnicze, zmniejszające ryzyko zawału serca oraz zapobiegające anemii. Rzeczywiście owoce jagody kamczackiej są niezwykle bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas. Za najcenniejsze składniki tych owoców uważa się związki fenolowe, m.in. antocyjany i flawonoidy o bardzo silnie przeciwutleniających właściwościach. Związki te mogą zapobiegać wielu chorobom takim jak cukrzyca czy choroby układu krążenia. Badania przesiewowe ekstraktu z owoców wykazały też antybakteryjne właściwości jagody kamczackiej i ich aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec niektórych popularnych szczepów bakteriichorobotwórczych , takich jak Escherichia coli, gronkowiec (Staphylococcus epidermidis), paciorkowiec kałowy, maczugowiec błonicy, laseczka sienna, Campylobacter, dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, Streptococcus mutans.

 

ZASTOSOWANIE

Duże, ciemnogranatowe, pokryte woskowym nalotem jagody kamczackie w smaku są słodko-kwaskowe i nie posiadają goryczki. Są pyszne na surowo, jak również w formie wszelkich przetworów. Ja od jakiegoś czasu testuję jagody kamczackie PLANTIN w postaci soku oraz liofilizowane owoce w całości i sproszkowane. Poniżej kilka pomysłów na wykorzystanie tych produktów w kuchni.

SOK Z OWOCÓW JAGODY KAMCZACKIEJ 100%

  • baza do pysznego, energetycznego smoothie – wystarczy zblendować sok z dojrzałym bananem i garścią świeżego szpinaku
  • baza do wegańskiego szejka sernikowo-jagodowego – blendujemy sok z jagody kamczackiej z tofu naturalnym i wanilią
  • dodatek do zdrowych lodów bananowo-jagodowych – zamrożone plasterki banana blendujemy z niewielką ilością soku
  • lemoniada jagodowa – mieszamy sok z wodą gazowaną, sokiem z cytryny i dodajemy kostki lodu
  • szejk jagodowo-buraczany – blendujemy sok jagodowy z drobno pokrojonym surowym burakiem
  • dodatek do herbaty – nadaje herbacie pyszny smak i aromat oraz podbija jej wartość odzywczą

LIOFILIZOWANA JAGODA KAMCZACKA

  • super zdrowy dodatek do musli i granoli
  • bardzo zdrowa i lekka przekąska na wynos
  • dodatek do roślinnych jogurtów naturalnych
  • zdrowa dekoracja do domowego budyniu, kisielu, galaretki, smoothie bowl, puddingu z chia lub z tapioki
  • zwieńczenie gofrów, naleśników i placków
  • dodatek do domowych trufli na bazie suszonych owoców
  • dodatek do domowych lodów
  • dodatek do herbaty
  • baza do domowego kompotu

LIOFILIZOWANA SPROSZKOWANA JAGODA KAMCZACKA

  • posypka do tortów, ciast na zimno i deserów
  • posypka do owsianek i jaglanek
  • dodatek do zdrowych koktajli i szejków
  • naturalny, zdrowy, fioletowy barwnik do domowej białej czekolady
  • zdrowy barwnik do domowych lodów
  • dodatek do roślinnych jogurtów naturalnych – wystarczy wymieszać jogurt z proszkiem, aby podbić jego składniki odżywczej i nadać jagodowego smaku
Wegański szejk sernikowo-jagodowy

Wegański szejk sernikowo-jagodowy

KONKURS – do wygrania 2 zestawy z produktami PLANTIN 🙂

 

Jeśli macie ochotę spróbować jagody kamczackiej w postaci soku i liofilizowanych owoców, napiszcie w komentarzu jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie tych produktów. Nagrodzimy dwie najciekawsze odpowiedzi. Macie czas do 10 czerwca 2021 do godziny 12.00 🙂

WYNIKI KONKURSU

Zestawy trafią do:

  1. pani Alicji za komentarz: sok wykorzystam na kisiel, który podam z surowymi innymi owocami jagodowymi i zjemy na deser lub wykorzystam jako wierzch wege sernika , ach te kolory , a te Liofilizowane to w pierwszej kolejności pójdą wegańskiej domowej czekolady, a później do gofrów, ciasta drożdżowego na jagodzianki i inne buły, myślę ,ze kolor będzie piękny, myślałam tez o bułkach do burgerów, tak ,że część będzie zielona(spirulina), czarna(węgiel aktywowany) jagoda, takie kosmiczne buły
  2. pani Anny za komentarz: Liofilizowana jagoda kamczacka w formie sproszkowanej byłaby idealnym uzupełnieniem mojego koktajlu sniadaniowego: jagoda kamczacka, banan, mleko roślinne, masło migdałowe, płatki jaglane i chia – to byłoby pyszne 😍 w formie nie sproszkowanej jako dodatek do moich placków (świetnych nie tylko na sniadanie): placki z dodatkiem kaszy manny, na to jogurt kokosowy i jagoda kamczacka – brzmi jak zestaw idealny 🥰

GRATULACJE!:)

8 komentarzy

  1. Jako dodatek do lodów pół na pół z truskawka 😋 albo dodatek do zdrowych batoników z orzechami. Do porannych płatków orkiszowych z bananem lub pysznych muffinek 😋🙂

  2. Jagoda kamczacka świetnie by się sprawdziła jako dodatek do zupy wieloowocowej. Taką zupę gotuję przeważnie w sezonie kiedy mam do dyspozycji świeże truskawki, czereśnie, maliny, jeżyny… Zaprawiana mąką ziemniaczaną, z dodatkiem makaronu i kleksem słodkiej śmietanki. Przyozdobiona owocami wygląda naprawdę zachęcająco. Dodatek liofilizowanej jagody kamczackiej z pewnością zwieńczyłby “dzieło” i wzbudził większy apetyt.

  3. Liofilizowana jagoda kamczacka w formie sproszkowanej byłaby idealnym uzupełnieniem mojego koktajlu sniadaniowego: jagoda kamczacka, banan, mleko roślinne, masło migdałowe, płatki jaglane i chia – to byłoby pyszne 😍 w formie nie sproszkowanej jako dodatek do moich placków (świetnych nie tylko na sniadanie): placki z dodatkiem kaszy manny, na to jogurt kokosowy i jagoda kamczacka – brzmi jak zestaw idealny 🥰

  4. Może z liofilizowanej jagody zaparzyć napar, schłodzić, dodać limonki, parę liści mięty, trochę kostek lodu i mamy napój na te upalne dni 🤗

  5. sok wykorzystam na kisiel, który podam z surowymi innymi owocami jagodowymi i zjemy na deser lub wykorzystam jako wierzch wege sernika , ach te kolory , a te Liofilizowane to w pierwszej kolejności pójdą wegańskiej domowej czekolady, a później do gofrów, ciasta drożdżowego na jagodzianki i inne buły, myślę ,ze kolor będzie piękny, myślałam tez o bułkach do burgerów, tak ,że część będzie zielona(spirulina), czarna(węgiel aktywowany) jagoda, takie kosmiczne buły

    Alicja vel Margot 10 czerwca 2021 at 06:33 Reply

Skomentuj