Jagody kamczackie, nazywane „jagodami wiecznej młodości” naturalnie występują w północnowschodniej Rosji, w Chinach, Japonii i Kanadzie. Medycyna ludowa tych krajów od wieków docenia ich lecznicze właściwości i niesamowity smak. W Polsce jagoda kamczacka jest ciągle mało znana, jednak powoli się to zmienia, ponieważ uprawa tych owoców w naszym kraju jest coraz częstsza. W tym poście chcę przybliżyć Wam produkty na bazie jagody kamczackiej firmy PLANTIN oraz opisać ich najcenniejsze właściwości a także pomysły na ich wykorzystanie.
WŁAŚCIWOŚCI
Owoce jagody kamczackiej są przez tubylczy lud Ajnów, zamieszkujący japońską wyspę Hokkaido nazywane „eliksirem życia”. Wiąże się to niewątpliwie z niesamowitymi wartościami odżywczymi tych owoców, które są przede wszystkim skarbnicą cennych antyoksydantów, zapewniających zdrowie i młodość. Medycyna ludowa od wieków ceni jagody kamczackie za właściwości wzmacniające, przeciwbakteryjne, obniżające ciśnienie tętnicze, zmniejszające ryzyko zawału serca oraz zapobiegające anemii. Rzeczywiście owoce jagody kamczackiej są niezwykle bogate w witaminę C, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, wapń i potas. Za najcenniejsze składniki tych owoców uważa się związki fenolowe, m.in. antocyjany i flawonoidy o bardzo silnie przeciwutleniających właściwościach. Związki te mogą zapobiegać wielu chorobom takim jak cukrzyca czy choroby układu krążenia. Badania przesiewowe ekstraktu z owoców wykazały też antybakteryjne właściwości jagody kamczackiej i ich aktywność przeciwdrobnoustrojową wobec niektórych popularnych szczepów bakteriichorobotwórczych , takich jak Escherichia coli, gronkowiec (Staphylococcus epidermidis), paciorkowiec kałowy, maczugowiec błonicy, laseczka sienna, Campylobacter, dwoinka zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, Streptococcus mutans.
ZASTOSOWANIE
Duże, ciemnogranatowe, pokryte woskowym nalotem jagody kamczackie w smaku są słodko-kwaskowe i nie posiadają goryczki. Są pyszne na surowo, jak również w formie wszelkich przetworów. Ja od jakiegoś czasu testuję jagody kamczackie PLANTIN w postaci soku oraz liofilizowane owoce w całości i sproszkowane. Poniżej kilka pomysłów na wykorzystanie tych produktów w kuchni.
SOK Z OWOCÓW JAGODY KAMCZACKIEJ 100%
- baza do pysznego, energetycznego smoothie – wystarczy zblendować sok z dojrzałym bananem i garścią świeżego szpinaku
- baza do wegańskiego szejka sernikowo-jagodowego – blendujemy sok z jagody kamczackiej z tofu naturalnym i wanilią
- dodatek do zdrowych lodów bananowo-jagodowych – zamrożone plasterki banana blendujemy z niewielką ilością soku
- lemoniada jagodowa – mieszamy sok z wodą gazowaną, sokiem z cytryny i dodajemy kostki lodu
- szejk jagodowo-buraczany – blendujemy sok jagodowy z drobno pokrojonym surowym burakiem
- dodatek do herbaty – nadaje herbacie pyszny smak i aromat oraz podbija jej wartość odzywczą
LIOFILIZOWANA JAGODA KAMCZACKA
- super zdrowy dodatek do musli i granoli
- bardzo zdrowa i lekka przekąska na wynos
- dodatek do roślinnych jogurtów naturalnych
- zdrowa dekoracja do domowego budyniu, kisielu, galaretki, smoothie bowl, puddingu z chia lub z tapioki
- zwieńczenie gofrów, naleśników i placków
- dodatek do domowych trufli na bazie suszonych owoców
- dodatek do domowych lodów
- dodatek do herbaty
- baza do domowego kompotu
LIOFILIZOWANA SPROSZKOWANA JAGODA KAMCZACKA
- posypka do tortów, ciast na zimno i deserów
- posypka do owsianek i jaglanek
- dodatek do zdrowych koktajli i szejków
- naturalny, zdrowy, fioletowy barwnik do domowej białej czekolady
- zdrowy barwnik do domowych lodów
- dodatek do roślinnych jogurtów naturalnych – wystarczy wymieszać jogurt z proszkiem, aby podbić jego składniki odżywczej i nadać jagodowego smaku
KONKURS – do wygrania 2 zestawy z produktami PLANTIN 🙂
Jeśli macie ochotę spróbować jagody kamczackiej w postaci soku i liofilizowanych owoców, napiszcie w komentarzu jakie są Wasze pomysły na wykorzystanie tych produktów. Nagrodzimy dwie najciekawsze odpowiedzi. Macie czas do 10 czerwca 2021 do godziny 12.00 🙂
WYNIKI KONKURSU
Zestawy trafią do:
- pani Alicji za komentarz: sok wykorzystam na kisiel, który podam z surowymi innymi owocami jagodowymi i zjemy na deser lub wykorzystam jako wierzch wege sernika , ach te kolory , a te Liofilizowane to w pierwszej kolejności pójdą wegańskiej domowej czekolady, a później do gofrów, ciasta drożdżowego na jagodzianki i inne buły, myślę ,ze kolor będzie piękny, myślałam tez o bułkach do burgerów, tak ,że część będzie zielona(spirulina), czarna(węgiel aktywowany) jagoda, takie kosmiczne buły
- pani Anny za komentarz: Liofilizowana jagoda kamczacka w formie sproszkowanej byłaby idealnym uzupełnieniem mojego koktajlu sniadaniowego: jagoda kamczacka, banan, mleko roślinne, masło migdałowe, płatki jaglane i chia – to byłoby pyszne 😍 w formie nie sproszkowanej jako dodatek do moich placków (świetnych nie tylko na sniadanie): placki z dodatkiem kaszy manny, na to jogurt kokosowy i jagoda kamczacka – brzmi jak zestaw idealny 🥰
GRATULACJE!:)
Jako dodatek do lodów pół na pół z truskawka 😋 albo dodatek do zdrowych batoników z orzechami. Do porannych płatków orkiszowych z bananem lub pysznych muffinek 😋🙂
Super dodatek, jako posypka , do optaczania lizaków z owoców. Zdrowe i efektowne!
Jagoda kamczacka świetnie by się sprawdziła jako dodatek do zupy wieloowocowej. Taką zupę gotuję przeważnie w sezonie kiedy mam do dyspozycji świeże truskawki, czereśnie, maliny, jeżyny… Zaprawiana mąką ziemniaczaną, z dodatkiem makaronu i kleksem słodkiej śmietanki. Przyozdobiona owocami wygląda naprawdę zachęcająco. Dodatek liofilizowanej jagody kamczackiej z pewnością zwieńczyłby „dzieło” i wzbudził większy apetyt.
Liofilizowana jagoda kamczacka w formie sproszkowanej byłaby idealnym uzupełnieniem mojego koktajlu sniadaniowego: jagoda kamczacka, banan, mleko roślinne, masło migdałowe, płatki jaglane i chia – to byłoby pyszne 😍 w formie nie sproszkowanej jako dodatek do moich placków (świetnych nie tylko na sniadanie): placki z dodatkiem kaszy manny, na to jogurt kokosowy i jagoda kamczacka – brzmi jak zestaw idealny 🥰
Gratulacje! Poproszę o dane do wysyłki na priv:)
Może z liofilizowanej jagody zaparzyć napar, schłodzić, dodać limonki, parę liści mięty, trochę kostek lodu i mamy napój na te upalne dni 🤗
sok wykorzystam na kisiel, który podam z surowymi innymi owocami jagodowymi i zjemy na deser lub wykorzystam jako wierzch wege sernika , ach te kolory , a te Liofilizowane to w pierwszej kolejności pójdą wegańskiej domowej czekolady, a później do gofrów, ciasta drożdżowego na jagodzianki i inne buły, myślę ,ze kolor będzie piękny, myślałam tez o bułkach do burgerów, tak ,że część będzie zielona(spirulina), czarna(węgiel aktywowany) jagoda, takie kosmiczne buły
Gratulacje! Poproszę o dane do wysyłki na priv:)