Jak smażyć bez tłuszczu?

  • 5 min
82%

Smażenie bez tłuszczu to metoda propagowana przez takich lekarzy jak prof. T. Colin Campbell czy dr Neal Bernard. Przyda się osobom będącym na diecie, dbającym o linię i wszystkim tym, którzy chcą ograniczyć ilość tłuszczu w diecie.

DSC_1560_2

Jak smażyć bez tłuszczu?

Wykonanie:

  1. Garnek lub patelnię stawiamy na średnim ogniu.
  2. Wsypujemy pokrojone składniki, np. cebulę, por lub inne warzywa.
  3. Dodajemy 1-2 łyżki płynu, żeby warzywa nie przywierały do dna (może to być woda, sos sojowy lub np. bulion warzywny – przepis tutaj).
  4. Zwiększamy płomień i gotujemy warzywa tak długo, aż płyn zacznie parować. Składniki cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż nabiorą miękkości, a cebula się zrumieni.
  5. W razie konieczności dodajemy trochę więcej płynu.

Smacznego!

2 komentarze

  1. A u mnie super się sprawdza gotowanie w próżni. Mam urządzonko sous vide z ariete i to jest mega sprawa!

  2. Ciekawy sposób, muszę spróbować. U mnie króluje albo gotowanie na parze/duszenie albo air fryer z Laubena. Wiadomo gulaszu w tym nie zrobię ale mięso wychodzi z tego super!
    Sous vide też nie próbowałam :O Tyle nowych rzeczy, fajnie!

Skomentuj