Smażenie bez tłuszczu to metoda propagowana przez takich lekarzy jak prof. T. Colin Campbell czy dr Neal Bernard. Przyda się osobom będącym na diecie, dbającym o linię i wszystkim tym, którzy chcą ograniczyć ilość tłuszczu w diecie.
Wykonanie:
- Garnek lub patelnię stawiamy na średnim ogniu.
- Wsypujemy pokrojone składniki, np. cebulę, por lub inne warzywa.
- Dodajemy 1-2 łyżki płynu, żeby warzywa nie przywierały do dna (może to być woda, sos sojowy lub np. bulion warzywny – przepis tutaj).
- Zwiększamy płomień i gotujemy warzywa tak długo, aż płyn zacznie parować. Składniki cały czas mieszamy drewnianą łyżką, aż nabiorą miękkości, a cebula się zrumieni.
- W razie konieczności dodajemy trochę więcej płynu.
Smacznego!
A u mnie super się sprawdza gotowanie w próżni. Mam urządzonko sous vide z ariete i to jest mega sprawa!
Ciekawy sposób, muszę spróbować. U mnie króluje albo gotowanie na parze/duszenie albo air fryer z Laubena. Wiadomo gulaszu w tym nie zrobię ale mięso wychodzi z tego super!
Sous vide też nie próbowałam :O Tyle nowych rzeczy, fajnie!