Składniki:
- kasza jaglana 1 szklanka
- woda 2 szklanki
Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko i bez goryczki? W sieci jest wiele sposobów, poniżej ten, który ja stosuję.
Wykonanie:
- Kaszę wsypuję do garnka i prażę na sucho, mieszając drewnianą łyżką, tak długo, aż kasza zacznie pachnieć pieczonym ciastem.
- Uprażoną kaszę zalewam wodą (ostrożnie, będzie parować), gdy kasza opadnie, zlewam wodę, zalewam i odlewam jeszcze raz.
- W ten sposób przepłukuję kaszę minimum 3 razy.
- Zalewam wodą (w proporcji 2:1) i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Nie mieszam.
Smacznego!
Dziękuję za przepis. Dziś wypróbuję ten sposób!
Daj znać, czy nie było goryczki:)
Czy przepłukiwać nową wodą czy tą zlaną? Jestem żółtodziobem w gotowaniu kaszy stąd to głupie pytanie 😉
nową:)