Składniki:
- mleko sojowe naturalne 1/2 szklanki
- mąka pszenna 1 łyżeczka
Oto prosty i błyskawiczny sposób by zabielić (i lekko zagęścić) zupę bez użycia śmietany (kiedy nie mamy pod ręką śmietanki roślinnej). W ten sam sposób można zabielać i zagęszczać wszelkie sosy i lecza warzywne.
P.S. Jeżeli chcesz w jak najbardziej dietetyczny sposób zabielić zupę, bez użycia dodatkowych składników, kliknij tutaj🙂
Wykonanie:
- Do mleka sojowego dodaję mąkę i dokładnie mieszam.
- Wlewam do gotującej się zupy i mieszam przez chwilę.
Smacznego!
Chyba kupię mleko sojowe. Dużo go w przepisach.
Polecam!;)
Ja zabielam zupy majonezem wegańskim z aquafaby – dodatkowo podkręca smak zupy 🙂
ooo, nie próbowałam
a może być inne mleko roślinne np migdałowe albo owsiane, czy musi być sojowe?
może być inne:)