Wegańskie gofry bezglutenowe

  • 10 min
  • 11 składników
100%

Składniki:

  • mąka kukurydziana 1 szklanka (250 ml)
  • mąka ryżowa 1 szklanka (250 ml)
  • mąka kartoflana pół szklanki (125 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) ok. 2 szklanki (po 250 ml)
  • puree z jednego dojrzałego banana
  • olej 1 łyżka (+ do smarowania gofrownicy)
  • sól 1/4 łyżeczki
  • cukier/ksylitol/erytrol 2-3 łyżki
  • ew. ekstrakt waniliowy/pasta lub cukier z wanilią do smaku
  • soda pół łyżeczki
  • ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka

Proste i szybkie bezglutenowe gofry bez jajek, na bazie mąki kukurydzianej i ryżowej.

DSC_9609_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

Wykonanie:

  1. Do jednej miski wsypuję wszystkie mąki i sodę.
  2. Do drugiej miski wlewam mleko roślinne, dodaję puree z banana, ocet, olej, sól i słodzę. Mieszam.
  3. Mokre składniki wlewam do suchych.
  4. Ciasto dokładnie mieszam lub miksuję. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawiam na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
  5. Porcje ciasta wylewam do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piekę kilka minut, aż gofry się zarumienią. Z podanej porcji wychodzi mi 8 sztuk.
  6. Gofry możecie podać z: surowym dżemem malinowym (przepis tutaj), truskawkowym (przepis tutaj), nutellą dla leniwych (przepis tutaj), czekoladowym kremem z ryżu (przepis tutaj), lub kremem chałwowym (przepis tutaj).
  7. Najlepiej zjeść świeże, bo gdy poleżą, trochę twardnieją.

Smacznego!

DSC_9604_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

DSC_9632_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

DSC_9630_2

Jak zrobić gofry bezglutenowe?

20 komentarzy

  1. Szukałam takich gofrów bez jajek, moja córka nie może ich jeść, a gofry bardzo lubi więc szukam jej zamienników. Dzięki za przepis, dzisiaj wyciągnę moją gofrownice profi i będę piekła w niej gofry, oby Natalce posmakowały.

    • Powinno powstać dość gęste ciasto. Mi takie wychodzi z tych proporcji. Dodawaj może stopniowo więcej mąki, żeby takie wyszło.

  2. Rewelacyjny przepis 😉 Mojej córce smakowały bardzo. Ja do nich zrobiłam bita śmietanę z mleczka kokosowego ;0)

  3. Ja będę się po weekendzie zabierała za gryczane, ale mam dość starą gofrownicę i nie wiem jak sobie poradzi. Ba… nie wiem czy nowa by sobie poradziła, bo to będzie mój pierwszy raz ;).

  4. Czy nie da się jakoś wzbogacić składu, aby zapobiec twardnieniu? Czy dodatek siemienia lnianego nie mógłby spełnić tego zadania?

    Andrzej Łukowski 14 lipca 2019 at 18:35 Reply
    • Jaką ma Pani moc gofrownicy? Jeżeli beznadziejną, czyli moc około 750w. Proszę wlać ciasto na gofrownicę i nie otwierać przez 12 minut. Powinny wyjść. Jeżeli dalej lipa, no cóż trzeba zainwestować w 2000w. Życzę smacznego 🙂

  5. Czy ktoś próbował zastąpić mąkę ryżową kokosową? Przepis super. Twarde gofry można dać do mikrofali i są jak nowe 🙂

  6. Dziękuję za ten przepis.
    Jest najlepszy!
    Zrobiłam na krowim mleku i bez cukru i są super.
    Mam gofrownice 1400W i wychodzą idealne 😄

Skomentuj