Składniki:
- mąka kukurydziana 1 szklanka (250 ml)
- mąka ryżowa 1 szklanka (250 ml)
- mąka kartoflana pół szklanki (125 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) ok. 2 szklanki (po 250 ml)
- puree z jednego dojrzałego banana
- olej 1 łyżka (+ do smarowania gofrownicy)
- sól 1/4 łyżeczki
- cukier/ksylitol/erytrol 2-3 łyżki
- ew. ekstrakt waniliowy/pasta lub cukier z wanilią do smaku
- soda pół łyżeczki
- ocet (u mnie jabłkowy) 1 łyżka
Proste i szybkie bezglutenowe gofry bez jajek, na bazie mąki kukurydzianej i ryżowej.
Wykonanie:
- Do jednej miski wsypuję wszystkie mąki i sodę.
- Do drugiej miski wlewam mleko roślinne, dodaję puree z banana, ocet, olej, sól i słodzę. Mieszam.
- Mokre składniki wlewam do suchych.
- Ciasto dokładnie mieszam lub miksuję. Powinno powstać gęste ciasto. Odstawiam na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło.
- Porcje ciasta wylewam do dobrze rozgrzanej gofrownicy i piekę kilka minut, aż gofry się zarumienią. Z podanej porcji wychodzi mi 8 sztuk.
- Gofry możecie podać z: surowym dżemem malinowym (przepis tutaj), truskawkowym (przepis tutaj), nutellą dla leniwych (przepis tutaj), czekoladowym kremem z ryżu (przepis tutaj), lub kremem chałwowym (przepis tutaj).
- Najlepiej zjeść świeże, bo gdy poleżą, trochę twardnieją.
Smacznego!
Szukałam takich gofrów bez jajek, moja córka nie może ich jeść, a gofry bardzo lubi więc szukam jej zamienników. Dzięki za przepis, dzisiaj wyciągnę moją gofrownice profi i będę piekła w niej gofry, oby Natalce posmakowały.
Daj znać:)
To na pewno tak? Wyszła mi „woda” , a nie ciasto.
Powinno powstać dość gęste ciasto. Mi takie wychodzi z tych proporcji. Dodawaj może stopniowo więcej mąki, żeby takie wyszło.
ehh a czym mogę zastąpić mąkę kukurydzianą? nie mozemy kukurydzy…
Można spróbować z ryżową albo jaglaną…
Rewelacyjny przepis 😉 Mojej córce smakowały bardzo. Ja do nich zrobiłam bita śmietanę z mleczka kokosowego ;0)
Ze śmietaną mmm….:)
Ja będę się po weekendzie zabierała za gryczane, ale mam dość starą gofrownicę i nie wiem jak sobie poradzi. Ba… nie wiem czy nowa by sobie poradziła, bo to będzie mój pierwszy raz ;).
oj moja też jest wiekowa i raczej z tych najtańszych;)
Czy nie da się jakoś wzbogacić składu, aby zapobiec twardnieniu? Czy dodatek siemienia lnianego nie mógłby spełnić tego zadania?
albo może banan?
Beznadziejny przepis!
Jaką ma Pani moc gofrownicy? Jeżeli beznadziejną, czyli moc około 750w. Proszę wlać ciasto na gofrownicę i nie otwierać przez 12 minut. Powinny wyjść. Jeżeli dalej lipa, no cóż trzeba zainwestować w 2000w. Życzę smacznego 🙂
🙂
Czy ktoś próbował zastąpić mąkę ryżową kokosową? Przepis super. Twarde gofry można dać do mikrofali i są jak nowe 🙂
Twarde i bez smaku, sucharki
buuuu:(
Dziękuję za ten przepis.
Jest najlepszy!
Zrobiłam na krowim mleku i bez cukru i są super.
Mam gofrownice 1400W i wychodzą idealne 😄
Smacznego!:)